Quick Primer op Primers voor alle situaties

Vergeet niet dat alle primers licht geschuurd moeten worden voordat ze in het algemeen worden geschilderd (meestal ongeveer 220 korrel schuurpapier).

Al deze onderstaande gevallen zijn van toepassing of de primer voor nieuwe of oude oppervlakken is (met kaal hout / muur / steen enz.).



Een paar andere basistips helemaal onderaan.

Klik op uw situatie in de onderstaande tabel en u springt naar wat u nodig heeft: Alle producten hier zijn van topkwaliteit en zoveel mogelijk nul (of laag) VOC.

Waarom primer? kort antwoord,

  1. adhesie
  2. vlek-blokkerende
  3. egaler uitziende topcoat
Interieurs

Gewoon de muurkleur veranderen?

Gewoon schilderen. Als je muur donker is en je gaat licht, gebruik dan gewoon een lichte verf als je eerste laag. Primers zijn voor het creëren van een overschilderbaar oppervlak en dat heb je al. Over het algemeen kan dezelfde kleur verf met één laag. Een kleine verandering in kleur heeft er twee nodig.

Radicale verandering in kleur:

Maar voor heel donker tot licht, doe minstens 2 lagen verf, en als je er 3 nodig hebt, begin dan met een goedkopere verf, a.k.a. primer. Hoe weet je of je er 3 nodig hebt?

Doe een test.  Gebruik een roller, (geen kwast) en bouw op sommige testplekken 2 lagen van je toplaagverf op en op andere 3. Kijk goed naar beide met een fel licht voor dekking.  Gebruik een ventilator om het drogen te versnellen. Drie ziet er beter uit? Doe een eerste laag met wat overgebleven lichte verf of gipsplaatprimer (het goedkoopste type primer).

De ‘one coat paint’ die je geadverteerd ziet is niet genoeg.

Overschilderen betekent dat je gaten hebt om te vullen toch? Spackle en raak met de primer die je hieronder onder “Gipsplaat” vindt.


Slijtplekken, basisvuil?

Hier kunt u oude verf gebruiken, geen speciale primer nodig. Voor stof en ga zo maar door, veeg de muren af, raak de slijtplekken met verf (misschien twee keer als het donker is) en verf.


Vocht en beschimmelde gebieden?

Ik heb hier een bericht over: primer en verf voor schimmelgevoelige gebieden. Kort antwoord: Zinsser Perma-White.

Gebieden met veel vocht zoals kelders zijn altijd een probleem en geen verf of primer voor schimmel is het enige antwoord. Als je een echt ernstig probleem hebt en schimmel dodelijk kan zijn, vooral voor oude mensen zoals ik, bel dan een professional en betaal de piper. Vraag naar epoxy primers: ze stoppen al het vocht als geen andere verf.

Donkere gebieden en stilstaande lucht maken het nog erger. Doe je huiswerk en vertrouw mensen die producten of diensten verkopen niet. De EPA is een goede plek om te beginnen.

Schoonmaken zonder bleekmiddel is belangrijk, ongeacht wat zogenaamde professionals zeggen. Bleekmiddel doodt niet alles en wat teruggroeit is nog sterker. Ik gebruik Siamons Mold Control om schoon te maken voordat ik ga primen.


Latex over oude olieverf?

Ooit verf gevonden die je gemakkelijk met je vinger kunt afkrabben? De schilder deed het verkeerd.

Hoe weet je of je de oude verf olie of latex is? Hier is hoe. Gemakkelijk.

Belangrijk punt hier is oppervlaktevoorbereiding en een goede hechtprimer.

Latex over olie is moeilijk te doen, maar mogelijk. Je MOET een oppervlak creëren met ‘bite’ waar de latex zich aan kan vastgrijpen.

Dit wordt uitgelegd in een aparte post.

Gebruik geen primer op waterbasis op kaal hout, ongeacht wat de heer Villa zegt. Hij heeft weer ongelijk. Water in de primer/verf riasise de nerf van het hout (zacht absorbeert meer dan harde nerf) en je hebt een grote puinhoop op je hand.


Olie over oude latexverf?

Geen probleem. Jij bent de gelukkige.

Hoe weet je of de oude verf olie of latex is? Hier is hoe. Gemakkelijk.

Gewoon snel schuren, of niet, dan afvegen met een vochtige doek, of niet, laten drogen en hebben.


Glanzend: tegel, kunststof etc?

Schilder het niet. Het is een vergissing.

Ok, als je erop staat, gebruik STIX nadat je het heel, heel goed hebt schoongemaakt. Ik zou mijn laatste schoonmaak maken met ontsmettingsalcohol.

Het komt erop neer dat als het iets is waar je op loopt, schilder het dan niet tenzij het bedoeld is om te worden geschilderd.


Gipsplaat en patches?

De makkelijkste op deze lijst.

Oude verf zal het niet doen als primer. Waarom? Als u geen gipsplaatprimer gebruikt, ziet u de voegsamenstelling / spackle-vlekken door uw toplaagverf, een splotch-look.

Bovendien is het goedkoop en snel te rollen en te borstelen … of spray.

De oplossing voor die kleine onvolkomenheden is een “high-build” gipsplaatprimer die de kleine gaten in gipsplaat vult. Als je ze niet hebt, ga dan met de basis gipsplaatprimer.

Verf en primer in één? Meh. Ik gebruik ze niet, maar ja, ze zijn de afgelopen 10 jaar beter geworden. Toch is gipsplaatprimer zo snel om toe te passen… en niet duur.

Gipsplaatprimer heeft hier een eigen paal.

Knipperen op verf touch up muur
Knipperen

Schilder een primer in een heeft zijn eigen post. (Ik ben geen grote fan, maar soms is het ok).


Krijten?

Dit weet je als je met je hand over verf wrijft en je hand wat kleur afwrijft. Gebruik de prime die ik hieronder onder “Vlekken” noem. De verf valt chemisch uit elkaar. Schuur desnoods, maar was het zeker, gebruik dan een primer op oliebasis. Je hebt niet per se iets nodig dat “vlekblokkeur” zegt, maar de meeste primers op oliebasis beweren dit. Je hebt binding nodig. Ook zou mijn favoriete STIX van Benjamin Moore in de meeste krijtgevallen werken (hoewel het op waterbasis is).


Hout en MDF/Multiplex?

De meeste houtsoorten hebben tannines, vooral waar de takken zaten (houtknopen). Je moet dit afdichten of het zal door de toplagen van verf bloeden. Gebruik hier een primer op oliebasis die vlekblokkerende eigenschappen belooft.

Hout komt voorgeprimed? Nee. Vergeet dat maar. In de meeste gevallen wrijft de primer die ze gebruiken met je vinger: het is een primer van zeer lage kwaliteit en moet opnieuw worden geprimed. Ik koop dit nooit meer. Koop ongeprimeerd hout (kost minder) en gebruik een goede primer.

Vergeet niet om eerst licht te schuren en af te stoffen en dan voor je topcoat.

Lees meer over beitsen in hout hieronder: ik zet daar tips neer.


Kleurgekleurd hout (zoals interieurbekleding)?

Dit heeft een eigen post. Het is te doen, maar niet gemakkelijk. Vastgoedmensen zeggen dat je hout moet veranderen in wit. Ik niet. Ik geef de voorkeur aan hout!


Vlekken (houtknopen, watervlekken, inkt, rookkrijt, vet)?

Er zijn twee primerstypen: (1) matig en (2) voor zware vlekken. Primer op oliebasis en voor zeer moeilijke situaties primer op basis van schellak.

Matige vlekken:

Je hebt een vlekkenblokker nodig, ook wel een ‘sealer’ genoemd. De sleutel om naar te zoeken is de term “vlek-blokkerende” primer, soms “sealer”. Krijg het beste wat je je kunt veroorloven: budgetprimers laten vlekken langzaam door je topcoat bloeden en over een jaar heb je de vlekken weer.

Over het algemeen kun je goede primers op waterbasis vinden die matige vlekken blokkeren, maar als je het mis hebt, heb je de vlek op tijd doorbloed. We gebruiken over het algemeen voor de zekerheid op olie- of schellakbasis.

Voor snelle vlekken bewaar ik een oude borstel IN HET BLIK, ja, het is walgelijk, maar het hoeft niet te worden schoongemaakt en is er in een flits. Pro-tip.

Droogt langzaam en is giftiger (VOS). Draag een gasmasker en ventileer. Minerale spiritus of verfverdunner om op te ruimen.  Laat deze natte vodden/gereedschap buiten drogen. Kans op zelfontbranding voor vodden op een hoop.

We maken zelden een olieverfkwast, primer of verf schoon. Voor wat extra leven kun je gereedschap in plastic wikkelen en in de vriezer bewaren. Het werkt een beetje.

Zware vlekken:

Gebruik een primer op basis van schellak. Nog steeds de beste. Het droogt heel snel en kan een beetje hobbelig drogen, maar je schuurt het toch, toch? RECHTS? Als u twijfelt of uw vlek al dan niet door de bovenstaande primer op oliebasis zal bloeden, ga dan voor wit gepigmenteerde schellak, ook bekend als primer op basis van schellak. (Ook hier laat ik een wegwerpborstel in het blikje zitten: knip gewoon het handvat af als het klein kan).


Een volledige post over alle vlekblokkerende primers.

Het heeft alle poep.


Metselwerk?

Gebruik geen verf op oliebasis op metselwerk. Gebruik altijd alleen metselwerk primers. Zorg ervoor dat je oppervlak schoon en droog is.

Blokvuller kan de steen er ook gladder uit laten zien.


Metaal en roest?

Zoek gewoon naar een primer op oliebasis die beweert dat het goed is voor je metaal. Als je voor een topmerk gaat, zal dat een eerlijke claim zijn. Over het algemeen is elke ‘alkyd’ goed voor metalen, en alkyd betekent bijna altijd op oliebasis. Laten we niet technisch worden. Controleer gewoon het etiket.

Ik gebruik nu graag ‘roest converter’ voordat ik schilder. Het verandert roest chemisch in niet-roest. Toch is alkyd wat je echt nodig hebt.

Neil had gelijk over roest. Hé hé, mama.


Rookschade?

Rookschade heeft een eigen paal.

Primers aan de buitenkant

Ik denk dat er momenten zijn dat je een primer zoals het schilderen van precies dezelfde kleur niet nodig hebt. Als je het oppervlak goed wast, natuurlijk, gewoon schilderen.

De op olie gebaseerde buitenprimer die ik gebruik, wordt rechts weergegeven en hier gevonden.

De latex buitenprimer die we soms gebruiken is van Kilz.

Maar voor hechtingsdoeleinden en voor het blokkeren van vlekken, waarom een slechte verfbeurt riskeren als de primerlaag gemakkelijk aan te brengen is en niet dat duur. We leggen meestal een primer neer voor buitenklussen omdat we erom geven! En als we over 5 jaar gebeld worden dat de verf eraf valt… Weet je.

In ieder geval spot-prime kaal hout met een kwalitatieve exterieurprimer. (Of interieur/exterieur).

Het verlengt ook de levensduur van buitenschilderklussen.

Houtsoorten met hoge harsen hebben een goede buitenvlekblokkerende primer nodig.


Hoeveel lagen primer? Eentje meestal. Maar lees het volledige bericht.


Tip voor alle gevallen

  • Als je rollercovers en penselen op dollar-winkelniveau koopt, vallen er pluisjes / borstelharen af in je verf en op je werk. Hier is de lijst met mijn tools en waar je ze kunt krijgen. Een goede Purdy-borstel gaat een huiseigenaar een leven lang mee: eentje gaat maandenlang mee voor dagelijks gebruik. Ik gebruik wol/poly 50/50 blend roller covers van Wooster of Purdy.
  • U kunt ook een verfwinkel vragen om tint een primer. Ze weten hoe ver ze hiermee kunnen gaan voordat ze de eigenschappen van de primer beschadigen. Maar als je een witte primer grijs kunt kleuren, heb je het gemakkelijker om het met een donkere kleur te bedekken.
  • LAATSTE tip over de beruchte roden: Gebruik ALTIJD een grijs getinte primer (zo donker als de verfwinkel zal gaan). Dat geldt ook voor het vervelende neefje geel van Rood, maar die primer kan lichter grijs zijn.

Heb ik iets weggelaten? Ik denk dat ik alles heb gekregen Dat heb ik ooit gedaan als schilder. Maar als ik er een heb gemist, schrijf me dan hieronder. Ik zie je bericht bijna meteen.