Gelcoat en Topcoat – Gids, Instructies, Vergelijking

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Vooral hobby-ambachtslieden en kunstenaars die nog niet met topcoat en gelcoat hebben gewerkt, vinden het vaak een uitdaging om hun weg te vinden in de jungle van termen. Wat zijn technische termen als “viscositeit”, “lamineren” en “vezelcomposiet” precies? En wat is precies het verschil tussen gelcoat en topcoat? Voor wat voor werk worden ze gebruikt? Wij kunnen u helpen door u een overzicht te geven van zowel topcoat als gelcoat en door de beste producten te vergelijken. Met onze instructies voor het aanbrengen van gelcoat en topcoat bent u ook goed voorbereid op uw reparatieproject.



Wat is Gelcoat?

Bij het werken met polyesterhars ontstaan zogenaamde vezelcomposieten. Deze zijn bijzonder robuust en duurzaam en hebben uitstekende mechanische eigenschappen. Om zo’n vezelcomposietmateriaal te produceren, heb je naast de vezel een matrix nodig. De matrix is het vulmiddel en de lijm op en tussen de vezels. Bij het maken van mallen met polyesterhars of epoxyhars bestaat de vezel bijvoorbeeld uit glasvezel of glasfilamentweefsel, de matrix natuurlijk van de kunsthars.

Gelcoat wordt aangebracht als de eerste laag op de negatieve mal. Het dient daarom als basislaag. Het glasvezelweefsel wordt hier vervolgens bovenop gelegd en gevormd om aan de eisen te voldoen. Gelcoat dient niet alleen als basislaag, maar ook als lijm: het verhardt kleverig aan de kant die naar de lucht is gericht, zodat de toepassing van de vezel eenvoudig is.

EVERCOAT ONE Step Finish Gelcoat

Gelcoat is verkrijgbaar als epoxy gelcoat op basis van epoxyhars en als polyester gelcoat op polyesterharsbasis. Een andere waardevolle eigenschap van gelcoat is dat in uitgeharde toestand geen schuren nodig is voordat extra lagen worden aangebracht. Door paraffine toe te voegen, kunnen de chemische eigenschappen van gelcoat echter zodanig worden gewijzigd dat het uithardt zonder lijmen aan de open kant. In dit geval is schuren in elk geval noodzakelijk.

Omdat de gelcoat de zichtbare kant van de uitgeharde mal vertegenwoordigt, moet deze specifieke eigenschappen hebben. Het moet UV- en weerbestendig zijn. De latere oppervlaktekwaliteit en het uiterlijk van de mal zijn ook afhankelijk van de gelcoat. Deze eigenschappen kunnen relatief eenvoudig worden bereikt door het viskeuze materiaal gelijkmatig op de negatieve mal aan te brengen met een borstel of foamroller. De resulterende mallen kunnen worden gebruikt als componenten voor bijvoorbeeld model- of botenbouw.

Gelcoat dient echter ook andere doeleinden:

  • Op racejachten wordt het in verschillende lagen op de GVK-romp aangebracht, verrijkt met kobalt, om de snelheid van het jacht te verhogen door oppervlakteverfijning.
  • In de carrosseriebouw worden oppervlakken ook vaak afgewerkt met polyester of epoxyhars gelcoats.
  • Gelcoat kan worden gebruikt om oppervlakken van lichaamsdelen en bootrompen te repareren en om vervelende krassen te verwijderen.

Geschikte harsen zijn polyesterhars en epoxyhars. Polyesterhars is goedkoper, maar heeft een aantal storende eigenschappen zoals een sterke geur bij het uitharden. De hars die voor de gelcoat wordt gebruikt, moet worden verdikt met kiezelzuur om het slijtvaster te maken.

Beide kunstharsen kunnen gekleurd zijn, maar je moet wel letten op geschikte kleuren. Gebruik alleen die welke specifiek geschikt zijn voor polyester of epoxyhars. Anders is er een risico op slechte of onvoldoende genezing; het materiaal kan plakkerig worden en u moet de resulterende vorm weggooien.

gelcoat

Wat is Topcoat?

Topcoat is de toplaag (fijne laag) die op het afgewerkte laminaat wordt aangebracht. Deze laag dient onder andere als afdichtmiddel. Omdat Topcoat uithardt zonder lijm aan de luchtzijde, kan het niet meer gelamineerd worden tenzij het vooraf geschuurd is. Net als gelcoat kan het echter gemakkelijk volledig worden doorgeverfd. Ook hier moet u ervoor zorgen dat u geschikte kleuren gebruikt, omdat anders de eigenschappen van de toplaag negatief kunnen worden beïnvloed.

Topcoat is ook verkrijgbaar op epoxy- en polyesterbasis. Het wordt onder andere gebruikt:

  • In de scheepsbouw en carrosserie
  • Voor zwembad- en vijverbouw
  • Voor het afdichten van houten oppervlakken en doeken; meestal wordt een toplaag op epoxyharsbasis, ook wel Countertop Resin genoemd, gebruikt

Zowel top als gelcoat harden uit in plaats van uitdrogen, waardoor ze een bepaalde laag nodig hebben.ckness. Onder normale omstandigheden is dit 0,3 tot 0,5 mm. Als er een te dun laagje toplaag wordt aangebracht, kan het zijn dat deze onvoldoende uithardt en blijft plakken. In dit geval moet u de laag opruwen door deze te schuren om een andere te kunnen aanbrengen. Met gelcoat daarentegen kunnen verdere lagen worden aangebracht zonder eerst te schuren.

Topcoat is, net als gelcoat, ook relatief zeer stroperig, d.w.z. vrij vloeibaar. Als gevolg hiervan is het nogal uitdagend om een glad, homogeen oppervlak te bereiken, vooral op gebogen of niet volledig vlakke oppervlakken. Een perfect spiegelglad oppervlak kan daarom alleen worden bereikt door het oppervlak herhaaldelijk met steeds fijnere korrels te schuren en vervolgens te polijsten. Topcoat is dan ook niet bedoeld als verf in de ware zin van het woord, maar eerder als beschermlaag. Natuurlijk kan het ook als vernis worden gebruikt, maar het vereist meer slijpen en polijsten.

Gelcoat en Topcoat

De meest kritische kenmerken samengevat

Gelcoat:

  • Dient als basislaag en matrix (lijm) voor het laminaat
  • Heeft een zeer viskeuze consistentie, is daarom zeer vloeibaar
  • De naar de lucht gerichte zijde verhardt de lijm en wordt erop gelamineerd
  • Kan worden gebruikt voor de reparatie van gladde oppervlakken, bijvoorbeeld in boot- en carrosseriebouw
  • Is bijzonder slag- en krasbestendig en heeft dus uitstekende mechanische eigenschappen
  • Is beschikbaar transparant, maar kan worden geverfd met geschikte pigmenten
  • Hoeft niet geschuurd te worden voor het lamineren
  • Kan ook lijmvrij aan de luchtzijde worden gebruikt; paraffine moet voor dit doel worden toegevoegd
  • Is verkrijgbaar op epoxyhars en polyesterhars basis

Aflak:

  • Dient als beschermende en toplaag voor de binnenste gelcoat van het laminaat
  • Is verkrijgbaar op epoxyhars en polyesterhars basis
  • Het materiaal is vrij stroperig (hoge viscositeit)
  • Wordt als laatste laag aangebracht op de geschuurde en dus ruwe kant van het laminaat
  • Het uithardingsproces resulteert in een kleefvrije afwerking
  • Voor topcoatreparaties aan boot- en lichaamsdelen zorgt deze laag voor een krasbestendig en glad oppervlak
  • Gebruikt voor het afdichten van hout en canvas in harskunst
  • Kan ook als vernis worden gebruikt, maar moet meerdere keren worden geschuurd en gepolijst om een spiegelglad oppervlak te bereiken

Dit moet worden opgemerkt bij het kopen van Gelcoat en Topcoat

Zorg er bij het kopen van gelcoat en topcoat altijd voor dat deze materialen geschikt zijn voor uw doeleinden. Als je een oppervlak wilt afdichten, heb je een ander product nodig dan wanneer je diepe krassen gaat verwijderen.

De producten worden altijd geleverd met gedetailleerde instructies, zodat er niets mis kan gaan bij het gebruik ervan.

Het maakt niet uit of u gelcoat of topcoat wilt kopen – zorg er altijd voor dat u topkwaliteit krijgt. Je zult geïrriteerd zijn als je veel tijd en moeite in een project hebt geïnvesteerd, om er vervolgens achter te komen dat je niet bent geslaagd – niet vanwege slecht vakmanschap, maar gewoon omdat het gebruikte materiaal zijn doel niet heeft gediend. Je moet hier dus niet gierig zijn.

Fooi: Hoogwaardige producten zijn meestal iets goedkoper op internet dan in speciaalzaken. Zeker bij het inkopen van grotere hoeveelheden is het daarom de moeite waard om online te bestellen. Daarnaast is de keuze ook veel groter.

Gelcoat / Gelcoat Reparatieset kopen

Als u krassen of kleine beschadigingen wilt herstellen, zijn speciale gelcoatsets geschikt. Deze zijn relatief goedkoop in aanschaf. De truc is dat ze plakkerig uitharden aan de luchtkant. Dit betekent dat er geen vervelend schuren nodig is om door te gaan met het werk. Dit wordt vooral aanbevolen voor diepe krassen. Deze moeten meerdere keren worden opgevuld, omdat het materiaal tijdens het uitharden aan krimp onderhevig is. Vul de kras met Gelcoat, laat hem uitharden en vul de kras vervolgens opnieuw.

EVERCOAT Gelcoat Reparatie Kit
  • Permanente reparatie van inkepingen, gutsen en krassen in glasvezelrompen en dekken
  • Speciale release film en no-run polyester gel maakt een gladde, no-sand afwerking snel en gemakkelijk
  • Ook reparaties werkbladen, apparaten, badkamer badkuipen en wastafels

Bekijk op Amazon

Een relatief nieuwe ontwikkeling is Gelcoat Spray, die op oppervlakken kan worden gespoten. Deze is verkrijgbaar in praktische spuitbussen. Voor gebruik wordt het oppervlak geschuurd om een betere hechting van de hars te garanderen. Na het schuren en stofverwijderen speren de oppervlakken die niet in contact mogen komen met de gelcoatrog en zijn fijne nevel moeten worden gemaskeerd. Vervolgens kan de spray worden gespoten, volgens een procedure die vergelijkbaar is met die voor het aanbrengen van verf. Het is essentieel om de spuitbus langzaam over het oppervlak te bewegen, zodat de harslaag voldoende dik is. Men kan meestal voldoende voor ongeveer twee vierkante meter.

Als je meerdere lagen wilt aanbrengen, moet je tussendoor ongeveer zes uur wachten. De totale uithardingstijd is 24 uur bij een kamertemperatuur van ongeveer twintig graden Celsius.

Draag bij het gebruik van gelcoat voor het spuiten altijd een beschermend pak, een ademhalingsmasker en een veiligheidsbril!

Topcoat kopen

In het geval van oppervlakkige schade en voor gebruik als beschermende laag, is het raadzaam om een topcoat te kopen omdat deze hard wordt zonder plakkerig te zijn. Dit betekent dat bij lichte oppervlakteschade slechts één laag hoeft te worden aangebracht. De aanschaf van een topcoat is de moeite waard omdat deze als laatste laag gebruikt kan worden zonder paraffine toe te voegen. Topcoat is ook beschikbaar op het internet. Zorg ervoor dat de kwaliteit goed is, anders kunnen dezelfde onaangename verschijnselen als bij gelcoat optreden.

GOOP Coat-It Waterdichte Epoxy Sealer TopCoat
  • Eenvoudig te gebruiken – gewoon gieten, roeren en aanbrengen
  • Onherwapend met Kevlar vezels voor superieure sterkte
  • Zet en droogt volledig in 10-12 uur, waterdicht

Bekijk op Amazon

Instructies voor Gelcoat Repair

Het vernieuwen van gelcoat is niet zo moeilijk als je zou denken. Er zijn slechts een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Onze stapsgewijze instructies geven u waardevolle informatie over gelcoatvernieuwing. Het hele ding is het gebruik van het voorbeeld van een reparatie aan een bootromp. Natuurlijk zijn onze instructies niet alleen geldig voor boten, maar ook voor vele andere oppervlakken waarvan u belangrijke krassen wilt verwijderen of gewoon de verf wilt vernieuwen.

Wanneer een gelcoat reparatie nodig is varieert. U moet bijvoorbeeld altijd de gelcoat en de topcoat op een boot vernieuwen als deze tekenen van osmose vertoont. Let op kleine bubbels op het oppervlak, die worden veroorzaakt door de toplaag die van de boot komt. Een zeer ruw of gebarsten oppervlak is ook een duidelijk teken van slijtage. Dan moet je iets goeds doen voor je boot.

Of u uw bootromp alleen tot aan de zwemlijn of de hele romp vernieuwt, hangt af van de schade en moet individueel worden beslist. In onze instructies gaan we uit van een volledige vernieuwing van de romplaag.

glasvezel gelcoating

Oppervlak reinigen

  • Voordat de gelcoat wordt gerepareerd, moet het oppervlak eerst worden gereinigd van alle was-, verf- en antifoulinglagen.
  • Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Schuur de lagen af of gebruik een elektrische schaafmachine. Een alternatief is zandstralen met glasslakken. Denk aan je veiligheid bij het doen van dit werk! Een ademhalingsmasker, een beschermende bril en een full-body pak zouden verplicht moeten zijn.
  • Als u met een elektrische schaafmachine werkt, kunt u de beschadigde gelcoat op een zeer gerichte manier wegvlakken met de juiste instelling. Pas op dat je niet te veel oppervlak wegvlakt, anders breek je door het laminaat tot aan het schuim.
  • Als u opnieuw wilt lamineren, vlakken u het hele laminaat weg.
  • Als u slechts meerdere lagen gelcoat wilt aanbrengen zonder het laminaat te vernieuwen, beperk u dan tot het oppervlak van het beschadigde laminaat. Alleen de bovenste lagen moeten worden weggepland.
  • Zodra het laminaat onder de oude laag is blootgesteld of verwijderd, kunt u beginnen met het egaliseren van het oppervlak dat ongelijk is geworden door het verwijderen van de lagen.

Het oppervlak schuren

  • Gebruik een smalle houten strook die eerder gekleurd was met as om erachter te komen waar er nog ongelijke gebieden zijn. Reinig vervolgens het hele oppervlak van stof. U moet hiervoor echter geen vochtige doek gebruiken, omdat de combinatie met vocht een slijmerige substantie creëert die zich in de kleinste groeven kan nestelen en alleen met moeite kan worden verwijderd. Gebruik in plaats daarvan een zachte bezem, handborstel of stofzuiger. Zorg er echter voor dat de bezems schoon zijn en het oppervlak niet nog vuiler achterlaten.
  • Als je eenmaal hebt ontdekt welke gebieden nog moeten worden geschuurd, doe dit dan met grove korrel totdat het hele oppervlak gelijkmatig is.

gelcoat reparatieAfbeeldingen: johzio / shutterstock.com

Gelcoat aanbrengen

  • Nu kunt u de gelcoat vernieuwen. Houd er rekening mee dat uw boot volledig droog moet zijn voordat u begint met het aanbrengen van een nieuwe gelcoat. Als de schuimkern nat is, moet u de boot in een verwarmde hal plaatsen of use een vacuüm om het vocht te onttrekken. Controleer regelmatig hoeveel vocht er nog aanwezig is. Pas als de schuimkern helemaal is uitgedroogd kun je aan de slag met de nieuwe lagen.
  • Het kan ook raadzaam zijn om de romp tijdens dit proces met vers water te spoelen om zout water of zure resten weg te spoelen.
  • U heeft twee opties voor gelcoatvernieuwing: U kunt met laminaat werken nadat u het eerder beschadigde laminaat hebt verwijderd. Als de schade oppervlakkiger is, in plaats van het hele laminaat af te schaven en te vernieuwen, moet u het eenvoudig schuren en verschillende lagen gelcoat aanbrengen.

glasvezel gelcoatsAfbeeldingen: johzio / shutterstock.com

We beschrijven beide reparatietechnieken in de volgende secties:

Techniek 1: Vernieuwing van de Gelcoat met Laminaat

  • Het oppervlak is gelamineerd, waarvoor het glasvezelweefsel eerst op maat wordt gesneden. Vervolgens wordt de gelcoat aangebracht met behulp van foamrollers of borstels en eroverheen gelamineerd. Zorg ervoor dat u de glasvezelstof zonder rimpels aanbrengt. Ontlucht de vezels zorgvuldig met een ontluchtingsrol. Doe dit altijd vanuit het midden van de glasvezelstof. Breng vervolgens het volgende vel aan, met bijzondere aandacht voor de verbinding: daar overlapt het materiaal minstens twee centimeter voor extra stabiliteit.
  • Om de laatste oneffenheden te egaliseren, kunt u deze meerdere keren vullen met kunstharsverbinding en deze steeds opnieuw schuren. Nadat de stopverf is uitgehard, rol je nog een laag heldere hars uit.
  • Ga vervolgens verder met verschillende lagen gelcoat zoals beschreven in de volgende sectie.

Techniek 2: Vernieuwing van de Gelcoat zonder Laminaat

  • Als u de romp zonder laminaat wilt coaten of als deze al gelamineerd en gevuld is, moet u de gelcoat eerst in de gewenste kleur beitsen. U moet ook een barrièreadditief op de gelcoat aanbrengen en zo de eerste lagen tot aan de toplaag aanbrengen om betere mechanische eigenschappen te garanderen.
  • De omgevingstemperatuur, evenals de temperatuur van de gelcoat en romp, moet tijdens uw werk tussen de 18 en 25 graden Celsius liggen.
  • Breng de gelcoat in verschillende lagen aan. Zorg ervoor dat elke laag een maximale dikte van 500 my heeft. Breng gelcoat aan tot een laagdikte van 1000 tot 1500 my is bereikt. Je hoeft de lagen alleen maar te laten gelen, d.w.z. je werkt nat op nat.
  • De laatste gelcoatlaag wordt uit zijn kleverigheid verwijderd door een styreen-paraffinemengsel toe te voegen, zodat het een toplaag wordt en verhardt zonder plakkerigheid. Voor deze laatste laag kunt u een spatel van zachte siliconen gebruiken om borstelsporen te voorkomen. Laat de romp nu minstens 48 uur drogen.

Zand en polijst Gelcoat of Topcoat

Naast de topcoat kan gelcoat ook gepolijst worden. Dit is echter alleen mogelijk als paraffine wordt toegevoegd of een vergelijkbaar product wordt gebruikt. Als u de gelcoat wilt polijsten, verwijdert u de paraffine die nog steeds aan het oppervlak van de topcoat kleeft, d.w.z. de bovenste laag, en brengt u vervolgens een laag harde was aan. Gebruik voor droog schuren een maximale korrelgrootte van 120. Als u wilt doorgaan met nat schuren, gebruik dan een korrelgrootte van 240. Ga vervolgens als volgt te werk:

Zand met korrel 240
Zand met korrel 320
Zand met korrel 400
Zand met korrel 600

Producten zullen volgen…

Gebruik voor het laatste polijsten de volgende stappen:

  • Het oppervlak polijsten met een polijstpasta
  • Voor een extra vuilafstotende laag, breng carnaubawas aan, speciaal voor carrosseriereparaties

Producten zullen volgen…

Fooi: Voor een nog betere oppervlakteafwerking en bescherming kunt u optioneel een beschermende laag topcoat aanbrengen in plaats van carnaubawas. De toplaag moet dan ook in steeds fijnere korrels geschuurd worden en vervolgens gepolijst worden voor een hoogglans oppervlak.

toplaag

Verf krassen verwijderen met Topcoat of Gelcoat?

Als u individuele verfkrassen wilt verwijderen met behulp van Topcoat, moet u letten op de diepte van de oppervlakteschade. Topcoat alleen is alleen geschikt voor het herstellen van oppervlakkige lakschade. Als u een diepe verfkras wilt repareren, is het beter om eerst Gelcoat te gebruiken. Het verschil is eenvoudig te verklaren: diepe krassen vereisen meer materiaal dan lichte krassen, omdat de gebruikte hars krimpt tijdens het uithardingsproces. Daarom moeten in dit geval vaak meerdere lagen worden aangebracht.

Gelcoat verhardt plakkerig aan de luchtzijde, terwijl Topcoat verhardt zonder plakkerigheid. Ooit Topcobij is hard, het moet worden geschuurd zodat er nog een laag van kan worden aangebracht. Gelcoat daarentegen kan drogen en dan gewoon een extra laag hars krijgen.

Fooi: Gebruik dus voor lichte beschadigingen Topcoat en voor diepere krassen beter Gelcoat. Vergeet niet dat de toplaag, d.w.z. de laatste laag die is aangebracht, natuurlijk een toplaag moet zijn, anders blijft het gerepareerde gebied plakkerig.

Verf krassen moeten snel worden gerepareerd, omdat de beschadigde gelcoat de onderliggende lagen beschermt. Als u afziet van het repareren van de gelcoat, bestaat het risico op ernstigere materiële schade.

Om te voorkomen dat het gerepareerde gebied te opvallend is, moet u natuurlijk dezelfde kleurtint kiezen voor de toplaag als voor het te repareren materiaal.

Als u een kras wilt verwijderen, gaat u als volgt te werk:

  • Plak de schraper rondom om het omringende materiaal te beschermen
  • Schuur de kras voorzichtig om de hechting van de hars te verbeteren
  • Verwijder vuil en stof met een zachte bezem, borstel of stofzuiger
  • Vul een diepe kras met gelcoat, wacht tot het gels en vul het opnieuw totdat de kras volledig is gevuld. Gebruik dan pas een topcoat
  • Als de schade oppervlakkig is, kunt u deze onmiddellijk herstellen met Topcoat en een zachte spatel
  • Na het bijvullen wordt de plakband verwijderd en wordt het gebied geschuurd
  • Een fijne korrelgrootte van 220 moet worden geselecteerd
  • Schuur vervolgens met nat papier tot een korrelgrootte van 2000 na
  • Verwijder stof en vuil weer
  • Poets het gebied en wax het vervolgens

FAQ – Veelgestelde vragen en antwoorden

Kan schade worden hersteld met Gelcoat?

  • Er zijn reparatiesets op de markt verkrijgbaar, die speciaal zijn ontwikkeld voor
  • Hierdoor kunnen kleine beschadigingen en krassen worden verwijderd
  • Voor meer substantiële beschadigingen werk je altijd in een combinatie van gelcoat en glasvezelmatten

Moet ik aan Gelcoat werken voordat ik verdere coats aanbreng?

  • Nee, Gelcoat hoeft, in tegenstelling tot Topcoat, niet geschuurd te worden, omdat het plakkerig hardt, wat een optimale verbinding tussen de afzonderlijke lagen garandeert.
  • Tenzij je paraffine aan de gelcoat toevoegt, is in dit geval in elk geval een schuren noodzakelijk, omdat dit niet meer plakkerig wordt en de lagen dan alleen maar slecht zouden hechten.

Hoe wordt mijn Surface perfect glanzend?

  • Voor een optimaal resultaat eerst malen met steeds fijnere grutten en daarna polijsten
  • Als u geen polijstmachine hebt, kunt u met de hand polijsten, of u kunt alleen fijn schuren en een schuurmiddel gebruiken, d.w.z. een combinatieproduct

Welke machine gebruik ik als ik een Surface wil polijsten?

  • Hiervoor zijn goede, geschikte polijstmachines op de markt verkrijgbaar.
  • Voor grote oppervlakken wordt het gebruik van een polijstmachine aanbevolen, omdat dit een aanzienlijke hoeveelheid tijd bespaart

Welke Speed moet ik gebruiken bij het polijsten van Gelcoat?

  • Het wordt altijd aanbevolen om de laagst mogelijke snelheid te gebruiken; werken bij 600 – 1000 rpm
  • Probeer Gelcoat niet te veel op te warmen
  • Het is beter om langzaam en iets langer te polijsten

Is er een handleiding voor surface-reparatie?

  • Volg onze instructies hierboven