Schilderwerken prijs per m2 en schilder kosten

schilder prijs vierkante meter

Mensen houden ervan om zelf te schilderen – maar schilders leveren meestal veel professionelere resultaten op en besparen veel werk. De kostencontrole-expert legt in een interview uit welke prijs schilders per m² aanrekenen en welke kosten men op welk moment kan verwachten.

Vraag: Is het eigenlijk wel de moeite waard om een professioneel schildersbedrijf opdracht te geven?

Kostencontrole expert: Natuurlijk, als je het zelf doet, hoef je alleen maar de kosten van de verf te berekenen – en je eigen tijd.Zelfs als u een schilder inhuurt, is al het interieurschilderwerk dat u moet doen, het opruimen van de kamers en het plaatsen van het meubilair – het echte zware werk.

Hiervoor kunt u altijd zeer professionele resultaten verwachten van gespecialiseerde bedrijven. Bovendien hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het werk – het wordt betrouwbaar gedaan terwijl u zich aan andere dingen wijdt. Dit kan een belangrijk voordeel zijn, bijvoorbeeld als u na een verhuizing moet schilderen.

In vergelijking met andere ambachten werken schilders ook relatief goedkoop – in veel gevallen blijven de kosten binnen een beheersbaar bereik.

Vraag: Wat kosten de schilderwerken per m² ongeveer?

Kostencontrole-expert: Dat kan niet op een algemene manier worden gezegd. Het hangt enerzijds af van wat de schilder doet en anderzijds van het gebied waarin hij werkt. Het schilderen van een gevelserie is iets fundamenteel anders dan het schilderen van een kamer.

Voor het schilderen

schilder kosten binnenmuur

Het schilderen van binnenmuren is goedkoper dan het schilderen van buitenmuren

Van interieurs kunt u ruwweg schatten tussen 10 EUR per m² en 20 EUR per m² voor de schilder. Dit kan aanzienlijk hoger zijn als de muren in slechte staat zijn of als het interieurontwerp zeer uitgebreid is.

Aan de andere kant, als het gaat om het schilderen van een gevel of overhang, kunt u over het algemeen kosten verwachten in de orde van 25 EUR per m² tot 30 EUR per m², tot 80 EUR per m² als u meerdere malen moet schilderen en gronden (bijvoorbeeld voor een eerste laag).

Bij het schilderen van een buitengevel moet u ook rekening houden met kosten in de orde van 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² in het minimumgeval.

Hieruit blijkt dat de schilderkosten per vierkante meter zeer ongelijk kunnen zijn, afhankelijk van de specifieke te schilderen oppervlakte. De kosten variëren ook volledig van gebied tot gebied.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen dat de schilder een kamer schildert, in ons geval 25 m². Als verf laten we de schilder een speciale kleurtoon mengen en de muur er volledig mee schilderen. Het plafond daarentegen wordt in één kleur wit geschilderd.

Werk Prijs
Extra materiaal (vulstof, enz.) 12 EUR
Maskeer de muur, vul en bedek tweemaal 550 EUR
Schilder het plafond een keer 144 EUR
Kleur (in de speciale gewenste kleurtoon) 162 EUR
Totale kosten 868 EUR

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van de kosten van het schilderen van het interieur. De kosten voor andere werkzaamheden kunnen aanzienlijk verschillen als de lokale omstandigheden verschillen.

In ons geval zijn er relatief hoge kosten voor de verf en het mengen van een gewenste kleurtoon.

Vraag: Waarvan zijn de prijzen per vierkante meter voor schilderwerk meestal afhankelijk?

Kostencontrole-expert: Allereerst natuurlijk het werk dat de schilder moet uitvoeren – en de gebieden waarin hij werkt.

Dan zijn er nog de andere factoren die een rol spelen:

  • de grootte van het te schilderen gebied
  • de kosten van de gebruikte verf
  • het aantal benodigde jassen
  • de kosten van bijkomend werk (maskering, enz.)
  • de kosten voor eventuele noodzakelijke stellingen

Dit alles maakt het praktisch onmogelijk om vaste schilderkosten te vermelden, die overal tegen een vast tarief gelden.

Vraag: Zelfs bij het vergelijken van aanbiedingen voor interieurschilderijen zijn soms extreme verschillen in kosten merkbaar – wat is de reden hiervoor?

binnemuur schilderen

De kosten van het schilderen van binnenmuren kunnen zeer verschillend worden ingeschat

Kostencontrole-expert: Een zeer eenvoudige factor: je kunt appels niet vergelijken met peren.

Verreweg de meeste schilders rekenen met de vierkante meter te schilderen oppervlakte, want dat is de eenvoudigste manier om te berekenen.

Sommige bedrijven rekenen echter voor het schilderwerk een vergoeding aan op basis van vierkante meters woonruimte. Beide waarden kunnen niet met elkaar worden vergeleken.

Het vloeroppervlak (en tegelijkertijd het plafondoppervlak) zegt niets over de grootte van de muuroppervlakten. Om deze gebieden te berekenen, moet u de omtrek van de kamer en de hoogte van de kamer kennen. Bovendien moeten de deur- en raamvlakken worden afgetrokken, die niet geschilderd hoeven te worden. De grootte van de leefruimte zegt niets over deze waarden.

Daarom zijn aanbiedingen niet vergelijkbaar met elkaar als ze betrekking hebben op verschillende gebieden.

Vraag: Op welke gebieden zijn de kosten meestal van toepassing?

Kostencontrole expert: Nou – je moet het op een heel algemene manier bekijken:

Gebied Prijs per m²
Schilderen van het interieur ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m²
Het plafond binnenshuis schilderen (één laag in het wit) ca. 5 EUR per m² en 12 EUR per m²
Schilderen van dakoverstekken en gevels ca. 20 EUR per m² en 30 EUR per m²
Schilderen van gevelvlakken ca. 30 EUR per m² en 40 EUR per m²

Dit zijn echter slechts de basisprijzen voor het betreffende werk. Afhankelijk van de hoeveelheid werk die met de uitvoering van de werkzaamheden gemoeid is, kunnen deze prijzen ook aanzienlijk hoger zijn.

Aan de andere kant, als de schilder niet aan het schilderen is, maar een motief op de muur moet schilderen, kunnen de prijzen enkele honderden euro’s per vierkante meter bedragen.

Vraag: Welke extra kosten kunnen worden gemaakt bij het binnenshuis schilderen?

muur renoveren kosten

Als de muur eerst moet worden gerenoveerd, worden er aanzienlijke extra kosten gemaakt.

Kostencontrole expert: Hier moet u misschien rekening houden met aanzienlijk duurder extra werk.

Vullingen kunnen tot 20 EUR per m² of 25 EUR per m² kosten, en de eenmalige poring van een binnenmuur kost meestal ongeveer 10 EUR per m².

Voor het maskeren en afdekken worden vaak kleine forfaitaire bedragen in rekening gebracht, maar in veel gevallen zijn deze kosten al in de prijs voor het schilderen inbegrepen.

De materiaalkosten voor schildersfolie zijn meestal vrij laag en worden vaak forfaitair vastgesteld – maar de bedragen zijn zelden hoger dan 25 EUR.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de voorbereidende werkzaamheden aan het gips?

Kostencontrole-expert: Ook hier zijn er verschillen:

Als de afwerkingslaag moet worden vernieuwd, kunt u rekenen op kosten van ongeveer 8 EUR per m² tot 12 EUR per m² voor de nieuwe afwerkingslaag. Daarnaast kan er echter ook gewerkt worden aan het verwijderen van oud, beschadigd gips.

Voor pleisterwerk en vooral het nieuwe pleisterwerk in de oppervlakte van het plafond moet u echter hogere kosten verwachten: 20 EUR per m² tot 30 EUR per m² worden over het algemeen in rekening gebracht voor dergelijke werkzaamheden.

Als het pleisterwerk op de gevel moet worden gerepareerd of vervangen, moet u ook rekening houden met de kosten op dit gebied. Uitgebreide reparatiewerkzaamheden kunnen vaak nog duurder zijn dan het bepleisteren van een nieuwe.

Vraag: Welke kosten veroorzaakt de verf bij het schilderen?

Kostencontrole expert: Meestal slechts zeer lage kosten, bij het schilderen van een muur, zijn ze meestal slechts 2 EUR per m² tot 3 EUR per m².

Speciale verven, zoals latexverf, zijn echter meestal iets duurder. In buitenterreinen, waar bijna altijd een hogere kwaliteit en weerbestendige verf nodig is, kunnen de kosten van de verf ook iets hoger zijn.

Uiteraard worden er hogere kosten gemaakt als de verf in meerdere kleuren of in een contrasterende kleur moet worden geschilderd. In dit geval is het vooral de inspanning die hoger is, maar ook de materiële eisen. Als bepaalde kleuren in de gewenste tint moeten worden gebruikt, is er meestal een forfaitaire toeslag bovenop de prijs van de kleur zelf.

Vraag: Wat zijn de kosten voor stellingen?

Kostencontrole expert: Dat is altijd afhankelijk van welke stelling voor welk doel nodig is.

Als de gevel moet worden geschilderd, moet u in de meeste gevallen rekening houden met stellingkosten van tussen de 6 EUR per m² tot 12 EUR per m² geveloppervlak.

In andere gevallen is een rolstelling vaak voldoende voor de schilder – in dat geval kunnen de kosten aanzienlijk lager uitvallen.

Vraag: Welke kosten kunnen worden bespaard als u zelf schildert in plaats van de schilder in bedrijf te stellen?

zelf schilderen

Als u zelf schildert, bespaart u aanzienlijke kosten

Kostencontrole expert: In het algemeen blijven dan alleen nog de kosten van de verf, en mogelijk ook de kosten van de stopverf over.

In de meeste gevallen zult u zich kunnen redden met prijzen die variëren van 4 EUR per m² tot 5 EUR per m² voor minder complexe ontwerpen. In vergelijking met de kosten voor de schilder is dit natuurlijk een aanzienlijke kostenbesparing.

In veel gevallen zult u echter ook rekening moeten houden met de benodigde tijd en het mogelijk niet geheel professionele resultaat.

stellingen kunnen meestal ook tegen een redelijke prijs worden gehuurd als u ze nodig heeft. Voor een rolstelling moet u over het algemeen tussen 120 EUR en 150 EUR per week berekenen.

U kunt ook een verfspuit gebruiken voor professioneel schilderen en lakken met bijzonder dunne en gelijkmatige laagdiktes. Dergelijke apparatuur is verkrijgbaar vanaf ongeveer 60 EUR in bouwmarkten, maar niet alle apparatuur is geschikt voor alle soorten verf.