Lakverf decoratie

 • Wat is lakverf?
 • In welke kamer moet ik glanzende verf gebruiken?
 • Hoe gebruik je de witte lakverf?
 • Hoe lakverf aanbrengen?

Lakverf is een kleine referentie geworden in de binnenhuisinrichting. Met zijn trendy en moderne look is lakverf inderdaad ideaal om een oppervlak of een muur te moderniseren. Maar pas op voor de faux pas bij het decoreren met lakverf! Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe u lakverf kunt gebruiken voor decoratie.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Wat is lakverf?

De laatste jaren enigszins in de vergetelheid geraakt, komt lakverf weer helemaal terug om met zijn moderne en onnavolgbare weergave het interieur van onze woningen te sublimeren. Maar wat is deze verf en waarom zou je hem kiezen?Het principe van lakverf

Lakverf is een stof die wordt verkregen door zeer fijn slijpen, zodat een zeer gladde, harde en strakke afwerking ontstaat.

Als de meeste mensen denken dat lak alleen een glanzend of spiegelend effect geeft, is het belangrijk te weten dat deze lak ook satijn- of zelfs mat kan zijn.

Lak is meestal synthetisch en gemaakt van oplosmiddelen. Maar het kan ook afkomstig zijn van bepaalde planten die hars produceren. De lak is een min of meer dikke substantie, die bij het drogen zacht wordt, zodat een afwerking zonder de minste porie ontstaat.

Lak bestond al eeuwen voor onze jaartelling. In de 20e eeuw bereikte het zijn hoogtepunt, maar in de loop der jaren raakte het steeds meer in de vergetelheid, om de laatste jaren weer in de mode te komen en alle binnenmuren te versieren.

De voordelen van lakverf

Gelakte verf is moeilijk te verwerken, omdat het aanbrengen ervan nauwgezet werk vereist. Maar als het goed wordt toegepast, is het effect bluffen:

 • Een van de voordelen van lak is dat hij het licht goed weerkaatst. Het is daarom perfect voor het vergroten van kleine ruimtes.
 • Door zijn glans kan de lak worden gebruikt om een deel van uw decoratie, bijvoorbeeld een lijstwerk, te accentueren.
 • Bovendien is dit product gemakkelijk te onderhouden omdat het niet vlek- of vochtbestendig is. Het kan dus gewassen worden.

Over het algemeen kan door het gebruik van lakverf een ruimte worden geaccentueerd en biedt het een bijzonder moderne en schitterende afwerking. Als u op zoek bent naar een minimalistisch of eigentijds interieur, kan lakverf u net dat tikkeltje meer geven dat u tot nu toe miste…Hieronder vindt u onze suggesties van lakverven voor u:

Product Foto

Onze selectie

Een veilige gok

Productnaam

DULUX VALENTINE 5211209 Glycerolverven

Ripolin Witte Muur- & Plafondverf met Geïntegreerde Grondverf, Satijn, Wit 10L

ASTRAL 5213447 Glycerol Lak 2 L + 20% Satijnwit

Renaulac Blue Batik Satin meerlagenverf 2,5L – 25m² – 25m² Renaulac

ADDICT GEZATTE VERF 0,5 L gebroken wit

Beschrijving

10L Verf met geïntegreerde grondverf

2L Glycerol lakverf

2.5L Multi-layer verf

0.5L Satijn lakverf

Product Foto

Productnaam

DULUX VALENTINE 5211209 Glycerolverven

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

Ripolin Witte Muur- & Plafondverf met Geïntegreerde Grondverf, Satijn, Wit 10L

Beschrijving

10L Verf met geïntegreerde grondverf

Product Foto

Productnaam

ASTRAL 5213447 Glycerol Lak 2 L + 20% Satijnwit

Beschrijving

2L Glycerol lakverf

Een veilige gok

Product Foto

Productnaam

Renaulac Blue Batik Satin meerlagenverf 2,5L – 25m² – 25m² Renaulac

Beschrijving

2.5L Multi-layer verf

Product Foto

Productnaam

ADDICT GEZATTE VERF 0,5 L gebroken wit

Beschrijving

0.5L Satijn lakverf

In welke kamer moet ik glanzende verf gebruiken?

Dankzij de helderheid die het biedt, kunt u de lak in elke kamer van uw huis gebruiken, vooral in uw badkamer, woonkamer of keuken:

 • De lak is zeer geschikt voor de badkamer, vooral als de ruimte klein is. Door het plafond met lak te verven, wordt uw badkamer helderder en groter.
 • In uw keuken kan lakverf uw apparatuur, een deel van de muur of uw meubels bedekken. Aarzel niet om andere kleuren dan wit te gebruiken, voor meer originaliteit.
 • Dit schilderij zal uw woonkamer opfleuren en elegant en chic maken. Zorg er echter voor dat de ruimte niet te vol wordt, anders wordt het benauwend.

Lakverf is niet per se geschikt voor een slaapkamer, omdat de glanzende kant ervan niet per se rust uitstraalt. Anderzijds zal het bijzonder gewaardeerd worden in een woonkamer of in een ruimte die regelmatig bezocht wordt, omdat het direct bijdraagt aan de decoratie van uw interieur (Ontvang gratis offertes voor uw schilderwerk!).

Wit is tijdloos en kan voor alle decoratiestijlen worden gebruikt. Toch moet men voorzichtig zijn met lak, die een kamer verstikkend kan maken en een steriele atmosfeer kan geven :

 • Om uw decoratie te laten opvallen, kunt u witte lak combineren met andere fellere kleuren, of zelfs pastel. Zwart is ideaal om een contrast te creëren zonder smaakfouten, net als grijs.
 • Het is mogelijk om de kamer warmer en gezelliger te maken met hout. Parket, plafond, meubels, de mogelijkheden zijn legio.
 • En speel, naast natuurlijk licht, met de verlichting van intelligent geplaatste armaturen om reliëf en dynamiek in de ruimte te creëren.

Om een perfect resultaat te bereiken, moet het te schilderen oppervlak grondig worden bewerkt. Als de steun gebreken vertoont, zullen deze namelijk nog beter zichtbaar zijn als u hem met lak verft. Lakverf is dus duidelijk geen oplossing voor u als uw muur beschadigd is of als u deze niet zorgvuldig wilt voorbereiden.

Hier is hoe je lakverf aanbrengt:

 • Alvorens de lakverf aan te brengen, is het van essentieel belang dat het oppervlak perfect glad is. Schuur het oppervlak met fijnkorrelig schuurpapier dat u licht bevochtigd hebt.
 • Een grondlaag is altijd nodig om de lakverf goed te laten hechten. Profiteer van het aanbrengen van de grondlaag om te controleren of de muur geen onvolkomenheden vertoont.
 • Idealiter moeten twee dunne lagen lakverf worden aangebracht. Vergeet niet te schuren en af te stoffen tussen de toepassingen. En vergeet niet dat hoe gladder het oppervlak, hoe beter het effect zal zijn.

Voor een professionele pleisterlaag kunt u beter offertes aanvragen bij een schilder voor het aanbrengen van lakverf. Op die manier bent u zeker van de kwaliteit van het resultaat.

Men mag niet vergeten dat het aanbrengen van een lakschilderij complex is. Het is beter om het toe te passen in nieuwbouw (op een pas geplaatste scheidingswand, bijvoorbeeld) dan als onderdeel van een renovatie.