Muren schilderen: prijs & technieken

De noodzaak van een muur schilderen zie je ruim van tevoren aankomen. Zodra er stukjes verf loslaten weet je dat het tijd wordt om in actie te komen. Maar je kunt ook een muur schilderen om de woonkamer een opfrisbeurt te geven. Nieuwe kleuren zorgen voor een totaal andere uitstraling. Wat ook de reden is om te gaan muur schilderen; laat het in elk geval doen door een professionele schilder. Die geeft je woonkamer binnen een dag of drie een compleet nieuwe look. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want een muur schilderen is niet zo vreselijk duur. Vraag vandaag nog je offerte schilderwerken aan.

Prijzen schilderen binnenmuren

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per laag per m²
Latexverf € 7 tot € 10
Acrylverf € 8 tot € 10
Latex spuitwerk € 5 tot € 8
Structuurverf manueel € 8 tot € 11
Structuurverf gespoten € 7 tot € 10

De prijs van en muur schilderen hangt af van de verf die je wilt gebruiken. Schilders rekenen altijd met prijzen per vierkante meter. Hier volgen de prijzen van de meest gebruikte soorten verf. Latexverf: 7 – 10 euro. Acrylverf: 8 – 10 euro. Latex spuitwerk: 5 – 8 euro. Structuurverf: 8 – 11 euro. Structuurverf spuiten: 7 – 10 euro. Zoals je ziet vallen die prijzen best mee. Als je een oppervlak hebt van 80 vierkante meter muur kost het verven een kleine 700 euro. Houd in het achterhoofd dat de prijs per vierkante meter bij grotere oppervlak daalt, want schilders geven korting bij grotere oppervlakken.

woonkamer muren laten schilderenWaarom een muur schilderen?

Doordat een muur schilderen niet zo duur is, is het extra aantrekkelijk om je woonkamer wat vaker een make-over te geven. Een nieuw kleur op de muren verandert een saaie ruimte in een levendige omgeving. Kleuren kunnen ook zorgen voor een rustgevend, motiverend of juist warm gevoel. Kleurbeleving is weliswaar een persoonlijke ervaring, maar er zijn ook algemene richtlijnen. De kleur blauw wordt als koud ervaren, terwijl rood juist een opwindend gevoel geeft. Ook als de verf nog niet begint af te bladderen wordt aanbevolen om elke vijf jaar opnieuw te laten schilderen. Alleen al vanwege de nieuwe frisse sfeer.

Voorbereiden

Een muur schilderen vraagt de nodige voorbereidingen. Dat kun je beter niet helemaal aan de schilder overlaten. Want als hij sneller klaar is gaat de prijs omlaag en door hem te helpen kun je dus geld besparen. Een muur schilderen lukt alleen als de schilder voldoende ruimte heeft. Haal daarom de kamer gedeeltelijk leeg en verplaats kasten naar het midden van de ruimte. Bij een muur schilderen kan de verf gaan spatten. Dek het meubilair dat in de kamer blijft staan en de vloerbedekking af, zodat verfspatten geen schade kunnen veroorzaken. De randen van vensterbanken en het plafond kunnen worden afgeplakt.

schilderen muren

De wand prepareren

Een muur schilderen geeft het beste resultaat als die muur goed wordt geprepareerd. Maak de muur eerst schoon met een droge doek. Meestal is dat voldoende. Maar als er een open kookruimte is, als je een open haard gebruikt, of als er veel gerookt wordt, is het verstandig om de wanden wat intensiever te reinigen. Gebruik dan een speciale verfreiniger. Die verwijdert alle vuil en vet dat in de loop der jaren op de muur is gaan plakken. Als de muur schoon is kun je kleine gaten en scheuren met plamuur opvullen. Voor grotere gaten gebruik je een muurvuller.

het echte werk

De schilder heeft je misschien al geholpen om de wand te prepareren, maar hij komt pas echt in actie bij het feitelijke muur schilderen. Als eerste wordt een grondlaag of primer aangebracht. Die zorgt voor een goede hechting een en betere verdeling van de muurverf. Deze primer moet minimaal 6 uur drogen. Dat geeft de schilder de gelegenheid om eventuele scheuren en naden tussen de verschillende muren en het plafond met kit te dichten. Daardoor worden oneffenheden in de hoeken gecamoufleerd. Overgangen tussen muren en met het plafond zien er door de kit strakker uit. Lees ook meer over het schilderen van je plafond.

Muurverf

Na de primer wordt een laag muurverf aangebracht. Binnenshuis wordt vrijwel altijd latex of acrylaatverf gebruikt. Of de eerste laag muurverf in één keer dekkend is hangt af van de muur, van de kleur en van de dikte van de verflaag. Zo nodig moet er een tweede laag en soms zelf een derde laag worden aangebracht. Houd bij muurverf rekening met een droogtijd van een etmaal. Je kunt het drogen van de verf bevorderen door de temperatuur in de kamer rond 20 graden te houden en goed te ventileren. Vermijd tocht.

Latex of acryl

Latex- en acrylverf hebben elk hun voor- en nadelen. Latex is het goedkoopst van de twee. Latex is gemakkelijk schoon te houden en heeft een isolerende werking. Daardoor is er in een met latex geschilderde kamer vaak een wat prettiger en comfortabeler binnenklimaat. Acrylverf bedekt de muren met een dampdoorlatende huid. Daardoor kan er gemakkelijk vocht in de muur doordringen, en die kan er ook weer gemakkelijk uit verdampen. Acryl wordt veel in vochtige ruimtes gebruikt, zoals de keuken en de douche. Doordat het duurder is dan latex wordt acryl minder vaak toegepast in woon- en slaapkamers.

Structuurverf

Een muur schilderen die veel oneffenheden, barsten en scheuren bevat gaat uitstekend met structuurverf. Het is niet nodig om al die oneffenheden tot in het kleinste detail weg te werken. Structuurverf is een hele dikke verf, bijna een pasta. Aan de verf is zilverzand of kwarts toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat er op de muur een lichte structuur ontstaat. Door die structuur worden oneffenheden en kleine beschadigingen uitstekend gecamoufleerd. Je kunt structuurverf prima met de hand aanbrengen. Daar heb je wel flinke spierballen voor nodig, want het schilderen is zwaar werk.

Spuitwerk

Traditioneel muur schilderen gebeurt met een roller. Als alternatief kun je latex- en structuurverf laten spuiten. Het spuiten van latex heeft als effect dat een muur mooi egaal wordt. Het doel van het spuiten met structuurverf is juist om een korrelig oppervlak te krijgen. Een voorwaarde voor mooi spuitwerk is dat de muren goed glad moeten zijn. Een voordeel van het spuiten van latex en structuurverf is dat schilderwerk snel klaar is. Een nadeel is dat de rest van de ruimte heel goed moet worden afgedekt. Want het spuiten gebeurt onder hoge druk en spat behoorlijk.

Kleuradvies

De sfeer in een kamer wordt bepaald door de afwerking en het kleurgebruik. De schilder kan je daarbij adviseren. Maar als je een hele exclusieve uitstraling wilt kun je een professioneel kleuradvies inwinnen. Een adviseur komt dan bij je thuis. Hij bespreekt met jou wat je mooi vindt, hij bekijkt de indeling van je woning en beoordeelt de lichtinval. Op basis daarvan maakt hij een gedetailleerd kleuradvies. Dat kun je gebruiken bij het uitkiezen van de kleuren. Behalve met de kleuren kun je ook gaan werken met kleuraccenten, door meerdere kleuren op één muur te gebruiken.

muur groen laten schilderen

Professioneel muur schilderen

Wie veel waarde hecht aan een mooi verzorgd interieur kan een muur schilderen beter overlaten aan een professionele schilder. Dan heb je de garantie dat het resultaat helemaal naar wens is, ongeacht of het een hele eenvoudige of een hele ingewikkelde schilderklus betreft. Via handige vergelijkingssites kun je alle schilders in de buurt met elkaar vergelijken. Door een aantal van hen vrijblijvend een offerte uit te laten brengen heb je de kans om de schilders met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je hoeveel onderhandelingsruimte er is en kies je de beste schilder voor de beste prijs.