Hoe een plafond schilderen

Een professionele schilder deelt zijn tips voor het schilderen van zowel gladde als getextureerde plafonds, met uitrustingsaanbevelingen en trucs van het vak.

Gebruik een Stain-Blocking Primer voor het afdekken van fouten.

Lekkende daken, overlopende gootstenen, tabaksrook en grote morsingen kunnen allemaal lelijke plafondvlekken of dingetjes achterlaten die onmogelijk te verbergen zijn met gewone oude verf. Maar dek de vlek af met een vlekblokkerende grondverf en uw problemen zijn voorbij.

De traditionele favoriet is wit gepigmenteerde schellak. U kunt spuitbussen van gepigmenteerde schellak kopen, maar meestal is het makkelijker om deze op te borstelen. Vergeet alleen niet wat ammoniak of gedenatureerde alcohol op te halen om je penseel schoon te maken. Als je over een geelgeel plafond schildert, rol dan een laagje schellak over het hele plafond voordat je met latex gaat schilderen.plafond schilderen

Schuren voor je gaat schilderen

Na verloop van tijd, en naarmate de verflagen zich ophopen, kunnen hobbels en ruwheid aan het plafond blijven hangen. Bij ongestructureerde plafonds is het een goed idee om te beginnen met een snelle schuurbeurt met 100 korrel schuurpapier voor gipsplaten. Dit zorgt voor een perfect gladde verflaag en verhoogt de hechting van de verf. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een schuurpaal. Als u klaar bent met schuren, veegt u het plafond af met een vochtige spons om het stof te verwijderen.

Regels voor het schilderen van plafonds: Snijd in voordat u rolt

Door in te snijden voordat u rolt, kunt u de meeste borstelsporen afdekken met de rol. Borstel voorzichtig een deel van het plafond in één keer langs de rand van het plafond. Snijdt ongeveer 10 lineaire ft. in en rol dan dat deel op. Deze methode heeft een aantal voordelen ten opzichte van het snijden in de hele ruimte in één keer. Ten eerste blijft het ingesneden deel nat totdat u rolt, zodat het beter in elkaar overvloeit. Ook is het gewoon minder saai om te wisselen tussen insnijden en walsen.

Regels voor het schilderen van plafonds: Rol beide richtingen

Er zijn een paar trucjes om een gladde, consistente verflaag op het plafond te krijgen. Ten eerste, werk in secties van ongeveer 5 of 6 ft. vierkant. Ga snel van de ene sectie naar de andere om ervoor te zorgen dat de verf langs de rand niet droogt voordat u de aangrenzende sectie rolt. Dit wordt “het houden van een natte rand” genoemd en is de sleutel tot het vermijden van rondjes. U krijgt de beste dekking door elke sectie onmiddellijk in een rechte hoek ten opzichte van uw eerste rolrichting te herprofileren.

Koop speciale plafondverf

Hoewel er uitzonderingen zijn, krijgt u over het algemeen de beste resultaten met verf die is geformuleerd voor een plafondtoepassing. Voor een plafond wilt u verf die niet spat, een lange open tijd heeft (langzaam droogt) en vlak is in plaats van glanzend. De meeste plafondverven zijn geformuleerd met deze kwaliteiten. En natuurlijk kunt u plafondverf laten kleuren als u een andere kleur wilt dan “plafond wit”.

Laat je cut-in tegen de muren vallen

Als je van plan bent om de muren ook te schilderen, laat de verf dan een beetje op de muren vallen. Als je dan de muren schildert, kun je je aan de zijkant van het plafond een beetje kleur laten zien als je erin zaagt en het zal niet opvallen. Sommige schilders slaan deze snijstap graag over en besparen tijd door de roller in de hoek te slaan, maar deze methode is slordig, bouwt overtollige verf op in de hoek en kan runs of een dikke verflijn op de muur achterlaten.

Wees niet bang voor kleur

U wilt uw plafond misschien niet geel schilderen, maar wees niet bang om af te wijken van gewoon wit. Het schilderen van het plafond een kleur kan een kleine kamer groter doen lijken, of een kamer met een hoog plafond intiemer. Plus, het is gewoon interessanter. Vraag bij elke full-service verfwinkel om hulp bij het kiezen van complementaire muur- en plafondkleuren, of zoek online naar voorbeelden van kamers die u leuk vindt.

U heeft geen dure verfpaal nodig

U kunt alle soorten van fancy en dure verlengbare verfpalen kopen, maar een eenvoudige houten bezemsteel werkt meestal net zo goed. De redenen daarvoor zijn eenvoudig. Ze zijn goedkoop en licht en doen het werk.

Gebruik een Dikke, Premium Cover

Hier is een tip die geldt voor de meeste verfwerkzaamheden, maar die nog belangrijker is voor plafonds. U wilt zoveel mogelijk verf op het plafond krijgen als u kunt in de kortst mogelijke tijd, terwijl u spatten tot een minimum beperkt. Om dit te doen, heb je de beste rolbekleding nodig die je kunt kopen. De beste keuze is een 1/2-in.-nap lamswolhoes. Als u nog nooit een lamswolhoes heeft geprobeerd, bent u het aan uzelf verplicht om het verschil te ervaren. En als u zich zorgen maakt over de kosten, houd er dan rekening mee dat lamswolovertrekken gemakkelijk te reinigen zijn en lang mee kunnen gaan als u er goed voor zorgt.

Rol zachtjes op gestructureerde plafonds

Het schilderen van gestructureerde plafonds is een beetje een crapshoot. Als de textuur al is overschilderd, is het waarschijnlijk veilig om opnieuw te schilderen. Als de textuur nooit geschilderd is, bestaat het risico dat het water in de verf de textuur losmaakt, waardoor deze in vellen valt. Veel hangt af van de kwaliteit van het textuurwerk. Als je een kast of ander onopvallend gebied hebt, doe dan een test door op wat verf te rollen om te zien wat er gebeurt. Als de textuur losser wordt, is het schilderen over het grotere plafond riskant.

Als het mogelijk is, spuit dan op de verf – het is minder waarschijnlijk dat de textuur loskomt dan bij het rollen. Maar spuiten in een bewoond huis is meestal onpraktisch. De beste tip voor het oprollen van de verf is om de verf niet te veel te bewerken. Rol de verf gewoon op en laat het zitten. Ga niet heen en weer met de verfroller, want dan is de kans groot dat de textuur uit het plafond wordt getrokken. Als het plafond nog een laagje verf nodig heeft, wacht dan tot de eerste laag volledig droog is. Rol dan nog een laag loodrecht op de eerste laag met dezelfde zorgvuldige techniek.

Verenig de verf waar je geen natte rand kunt houden

U kunt grote oppervlakken zoals plafonds, extra hoge muren of trappenhuizen niet in enkele, doorlopende slagen bedekken, dus de beste manier om schootsvlekken op deze oppervlakken te minimaliseren is om de verf langs de randen uit te vegen die u niet nat kunt houden. De dunnere, gevederde verflaag voorkomt de ophoping die de schootsvlek veroorzaakt.

Om een groot deel van de verf te verven zonder dat er schootvlekken ontstaan, rolt u de bijna droge roller in verschillende richtingen langs de droge rand en veert u de verf uit als u gaat. Nadat u de hele lengte van de muur of het plafond hebt afgewerkt, gaat u naar het volgende deel en schildert u de gevederde randen over. Voor de tweede laag brengt u de verf in de tegenovergestelde richting aan. Door het aanbrengen van deze kruisende verflaag worden de schootsvlekken sterk gereduceerd (zo niet geëlimineerd).

Plafonds met groeven

Het is bijna onmogelijk om vlak naast ruw gestructureerde plafonds te schilderen (een proces dat “insnijden” wordt genoemd) zonder dat er verf op het plafond komt. Het aftappen van het plafond werkt ook niet. De oplossing? Klop de textuur aan de rand af met een plamuurmes. Houd het mes onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de muur en laat het lemmet langs de rand van het plafond lopen. Het lemmet schraapt de textuur weg en laat een kleine groef in het plafond achter. Reinig de groef met een stofdoek of een droge verfkwast.

Wanneer u nu langs de bovenkant van de muur insnijdt, zullen de kwastharen in de groef schuiven, waardoor u een scherpe verflijn krijgt zonder dat er verf op het plafond komt. En je zult nooit de dunne lijn van ontbrekende textuur opmerken.

Vermijd Verfspetters

De verf die op het plafond wordt gerold, doucht met een fijne nevel. Een baseballpet is essentieel, en met een veiligheidsbril kunt u zonder loensen naar uw werk kijken. Om het schoonmaken van de huid te vergemakkelijken, wrijft u lotion op uw gezicht, armen en handen. Aan het eind van de dag wast u uw verfsproeten meteen af.