Polyurethaan lijm gids – Urethaan toepassingen en tutorials

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen een kleine commissie verdienen aan aankopen die via hen zijn gedaan, zonder extra kosten voor u. Je helpt resin-expert.com te ondersteunen

Er zijn veel verschillende lijmen op de markt die verschillende eigenschappen hebben en min of meer geschikt zijn voor echt stevige verlijming. Een van deze lijmen is polyurethaanlijm – een lijm die kan opvallen met veel gunstige eigenschappen. Maar wat is polyurethaanlijm? We zullen het u uitleggen – in onze PU-lijmgids.



Wat is polyurethaanlijm?

Polyurethaanlijmen, ook bekend als PU-lijmen, zijn lijmen die worden gebruikt voor constructies met een hogere sterkte en kunnen worden gebruikt als zowel inelastische als permanent elastische lijmen. Ze zijn gebaseerd op polymeren, maar bevatten vaak andere componenten zoals verschillende additieven.

PU-lijmen worden vaak gebruikt als tweecomponentenlijmen. Maar er zijn ook lijmen met één component beschikbaar. Beide zijn gebaseerd op de chemische reactie van verschillende ingrediënten. Bij deze reactie gaat het vaak om katalysatoren zoals licht, warmte of vocht. De lijm is pasta-achtig en krimpvrij. Zodra het is uitgehard, is het waterdicht en kan het worden geverfd of geschuurd. De lijm compenseert ook kleine oneffenheden in het werkstuk. Deze en diverse andere eigenschappen maken het een onverslaanbare assistent voor allerlei soorten hechtingswerk.

Niet te onderschatten is echter het gevaar voor de gezondheid. Het is daarom onderworpen aan de Chemicaliënverbodsverordening en mag niet worden verkocht aan personen jonger dan 18 jaar. Bovendien moeten specifieke veiligheidsmaatregelen worden genomen bij het gebruik ervan, die we hieronder zullen bespreken.

Verschillende soorten polyurethaanlijmen

Polyurethaanlijmen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Naast de eencomponentlijmen zijn er tweecomponentenlijmen. Beide zijn echter gebaseerd op hetzelfde principe, de chemische reactie van verschillende ingrediënten. Verder zijn er smeltlijmen verkrijgbaar, ook wel hotmelts genoemd. Alle soorten hebben hun voor- en nadelen. Hotmelts zijn bijzonder robuust, maar bieden de gebruiker slechts een zeer beperkte open tijd waarin de lijm kan worden verwerkt.

In de volgende secties vermelden we alle polyurethaanlijmeigenschappen van de verschillende soorten lijm.

Polyurethaan tweecomponentenlijmen

PU 2K-lijmen zijn lijmen die oppervlakken aan elkaar binden door de chemische reactie van twee componenten, meestal een hars en een verharder. Beide elementen moeten in een specifieke verhouding worden gemengd. Er zijn verschillende mengverhoudingen. De meest voorkomende mengverhoudingen van lijm tot verharder zijn 100:15 of 100:30. Een goed alternatief is epoxyhars lijm.

Polyurethaan tweecomponentenlijmen zijn verdeeld in verschillende hardheidsgraden. Er wordt onderscheid gemaakt:

  • Lijmen die zijn ontworpen voor hoge belastingen en een hoge schuifsterkte moeten hebben
  • Lijmen die bestand moeten zijn tegen hoge schokbelastingen en rek bij breuk
  • Lijmen die de positieve eigenschappen van beide lijmen combineren zoals hierboven vermeld en daarom als viscoplastisch worden beschouwd

Eigenschappen

Tweecomponentenlijmen worden gekenmerkt door verschillende positieve polyurethaanlijmeigenschappen:

  • Hoge weerstand tegen verwering en omgevingsinvloeden
  • Hoge weerstand tegen veroudering en hoge structurele sterkte
  • Hoge slag- en schuifsterkte
  • Hoge rondeschuifsterkte
  • Uitstekend overbruggend vermogen met de mogelijkheid om zelfs grote gaten aan te sluiten
  • Goede eigenschappen voor verlijming van grote oppervlakken
  • Schone, eenvoudige en goede verwerkingsmogelijkheden
  • Geschikt voor veel verschillende ondergronden binnen en buiten

Toepassingsgebieden

PU-lijmen zijn geschikt voor verschillende materialen en toepassingen. PU-lijmen kunnen niet alleen worden gebruikt voor het verlijmen van metaal en de sterkste houtlijm, maar ook voor gips, kurk, plastic en andere materialen. PU-lijmen zijn bijzonder geschikt voor combinatieverlijming, d.w.z. verlijming tussen verschillende materialen.

Als u bijvoorbeeld de vloerbedekking van uw huis wilt vernieuwen en vloerdelen of parketvloeren wilt lijmen, kan PU-lijm de juiste keuze voor u zijn. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen: deze lijm is bijvoorbeeld relatief duur in vergelijking en verliest zijn goede hechting als er te veel tijd verloren gaat. Je moet dus wat geld investeren en snel werken. Dit maakt de PU-lijm meer geschikt voor ervaren ambachtslieden. Niettemin, de vele voordelens wegen zwaarder dan de nadelen. Hoogwaardige PU-lijm is bijvoorbeeld oplosmiddelvrij, zodat u uw vloer na het leggen dagenlang niet hoeft te luchten voordat u veilig de kamer kunt betreden. Het kleefeffect is bij correct gebruik enorm en bestand tegen de hoogste eisen.

Een groot voordeel is het feit dat PU-lijmen kunnen worden gebruikt om natuursteen te verlijmen zonder verkleuring of smeerolie te veroorzaken. Zelfs brandwerende elementen op de bouwplaats – bijvoorbeeld gipsvezels of gipsplaten – kunnen zonder problemen worden verlijmd.

Verschil tussen urethaan en polyurethaan?

Urethaan en polyurethaan zijn beide polymeren. De term polyurethaan wordt veel gebruikt, als het polymeer uit meer dan één urethaangroep bestaat, wordt het polyurethaan genoemd.

Hoe polyurethaan te lijmen?

De verwerking van de 2K PU lijm is zeer eenvoudig. Eerst worden de componenten gewogen en gemengd. Neem de instructies van de fabrikant in acht. Verander de mengverhouding en het zal de eigenschappen van de lijm beïnvloeden en het kan niet voldoende uitharden. Bij het mengen moet je ook niet te veel lucht toevoegen, want elke kleinste luchtbel is een zwak punt in de uitgeharde lijm.

Er zijn ook praktische dubbele cartridges beschikbaar om het mengen van de twee componenten te vereenvoudigen.

Het is voldoende om de lijm aan één kant aan te brengen. Borstel het te verlijmen oppervlak grondig met de PU-lijm, maar gebruik er niet te veel van, anders kan de lijm bij de voegen lekken. Als lijm lekt, breng het dan onmiddellijk aan met een doek. Gedroogde lijm kan worden verwijderd met een zeer scherp mesje, zoals een scheermesje.

Het is essentieel om tijdens het aanbrengen aandacht te besteden aan de levensduur van de pot. Zodra dit is verstreken, kan de lijm niet meer worden gebruikt. Voor een betere hantering kunt u een remmer toevoegen om de levensduur van de pot te verlengen of een versneller.

De uiteindelijke sterkte, d.w.z. de laatste graad van uitharding, wordt bereikt na ongeveer vier tot zeven dagen, en de minimale sterkte meestal na ongeveer twaalf uur. Zorg ervoor dat u de werkstukken in deze tijd bevestigt, bijvoorbeeld met schroefklemmen.

Polyurethaan 1K Lijm

Polyurethaan 1K lijmen bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit slechts één component. Ze nemen na het aanbrengen vocht op uit de lucht en harden zo uit. Ze vormen al na een paar minuten een huid. De uithardingssnelheid is dan ook erg hoog.

GORILLA Polyurethaan Lijm
  • Ongelooflijk sterke en veelzijdige lijm kan op veel oppervlakken worden gebruikt
  • Het beste voor zware reparaties op verschillende oppervlakken, zowel binnen als buiten
  • 100% waterdicht en bestand tegen blootstelling aan buitenelementen

Bekijk op Amazon

Polyurethaan bouwlijm en afdichtmiddel
  • Voor Kit & Kitten, siliconenlijmen
  • Hoogwaardige kit biedt superieure hechting op een breed scala aan substraten, blijft permanent flexibel, overschilderbaar
  • 50 jaar duurzaamheidsgarantie

Bekijk op Amazon

De pasta-achtige PU 1K lijmen worden op een kraalachtige manier toegepast in industriële installaties. Voor de kleine gebruiker is het gebruik met een handpistool interessant.

urethaanlijm

Eigenschappen

De volgende voordelen zijn te vinden met PU 1K lijmen:

  • Eenvoudige verwerking, voor de kleine gebruiker meestal met behulp van een handpistool
  • Hoge treksterkte
  • Na uitharding blijft de lijm elastisch
  • Ook geschikt voor grote oppervlakken
  • Sommige 1K lijmen zijn geschikt voor het zeldzame contact met voedsel

Toepassingsgebieden

Net als de 2K PU-lijm is de 1K PU-lijm ook geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Zo kunnen hout, kunststoffen, gipsplaten en metaal zonder problemen worden verlijmd.

Omdat de PU 1K lijmen leiden tot een zacht-elastische hechting, zijn ze vooral populair op het gebied van vloerwerk. Als u een grootformaat plank of parketvloer wilt leggen, moet dit type lijm uw keuze zijn.

Verwerking

U moet ervoor zorgen dat de te verlijmen onderdelen vrij zijn van vet en stof. U kunt ze reinigen met een pluisvrije doek en wat oplosmiddel voordat u de 1K PU-lijm gebruikt. Om de hechting van de oppervlakken te verbeteren, kunt u ze enigszins opruwen met wat schuurpapier.

Breng de lijm nu aan één kant aan en verdeel deze gelijkmatig over het oppervlak om gebonden zijn. Hierna lijm je beide oppervlakken aan elkaar. Voor een betere hechting kunt u de oppervlakken met schroefklemmen bevestigen totdat de lijm is opgedroogd.

Hot Melt Lijmen (Hotmelts)

Smeltlijmen zijn lijmen op basis van thermoplastische polymeren. Dit betekent dat ze een stabiele aggregatietoestand hebben bij kamertemperatuur en vloeibaar worden wanneer ze worden verwarmd. Ze kunnen alleen in vloeibare toestand worden verwerkt. Na het drogen keren ze terug naar hun vaste staat van aggregatie.

Hotmelt-lijmen bevatten vaak verschillende additieven, waaronder antioxidanten, was en weekmakers. Andere additieven kunnen echter worden toegevoegd, afhankelijk van de gewenste eigenschappen.

In tegenstelling tot een- of tweecomponenten PU-lijmen, werken smeltlijmen niet alleen op poreuze substraten. Bovendien is het droogproces geen chemisch maar een fysisch proces, omdat het niet wordt veroorzaakt door de reactie van verschillende componenten, maar door koeling.

Er zijn twee soorten smeltlijmen bekend: EVA hotmelts en PUR hotmelts. De eerste hebben het voordeel dat ze reageerbaar zijn. Dit betekent dat ze na uitharding weer gesmolten kunnen worden, wat recycling mogelijk maakt.

Eigenschappen

Hieronder vindt u de voor- en nadelen van hotmelts:

PROS

  • Hotmelts zijn oplosmiddelvrij
  • Ze stollen bijna onmiddellijk en zijn onmiddellijk functioneel, waardoor een hoge cyclustijd tijdens economische productieprocessen wordt gegarandeerd.
  • Ze kunnen worden gebruikt op poreuze, maar ook niet-poreuze substraten.
  • Ondanks hun snelle functionaliteit kunnen EVA-smelten opnieuw worden geactiveerd, wat pre-coating mogelijk maakt.
  • Toepasbaar op veel verschillende materialen
  • De lijmverbinding blijft elastisch
  • De verlijmde oppervlakken kunnen weer van elkaar worden gescheiden door warmte-inbreng
  • De sterkte van de basispolymeren kan worden verhoogd door verschillende additieven toe te voegen.
  • Opslag en transport van de hotmelts zijn eenvoudig, omdat de lijm vast is bij kamertemperatuur.

TEGENS

  • Een nadeel is dat de toepassing beperkt is tot temperatuurbestendige materialen. Reactief hotmelt is ook thermoplastisch, d.w.z. het kan na uitharding opnieuw worden gevormd, wat zowel als een voordeel als een nadeel kan worden gezien.

Toepassingsgebieden

De toepassingsgebieden van smeltlijmen zijn zeer divers. Hotmelts worden niet alleen gebruikt in de verpakkingsindustrie en boekbinden, maar ook bij de productie van karton en etiketten, in de auto-industrie en in de assemblage. In principe kunnen Hotmelts worden gebruikt om bijna elk denkbaar materiaal te verlijmen: op metalen, rubber, kunststoffen, glas en keramiek, hout, karton, kurk en verschillende stoffen. Vilt en leer kunnen er ook mee worden verbonden.

Dit betekent dat smeltlijmen veel worden gebruikt, niet alleen in de particuliere maar ook in de industriële sector. Zowel de productie- als de gezondheids- en hygiëne-industrie profiteren van de positieve eigenschappen van deze lijmen.

Voor handwerk met het gezin is een smeltlijmpistool in principe onmisbaar. Vooral op het hobbyterrein worden vaak hotmelts gebruikt.

Verwerking

Meestal worden hotmelts aangebracht door kleine gebruikers met behulp van een industrieel lijmpistool, dat de verwarmde lijm door vingerdruk vrijgeeft. De lijm wordt aangebracht op de te verlijmen schone oppervlakken en deze worden vervolgens samengevoegd. U moet snel doorgaan, omdat u slechts een beperkt tijdvenster voor toepassing hebt. Als de hotmelt afkoelt, wordt het vast en kan het niet meer verwerkt worden.

Hotmelt kan echter ook worden verwerkt met behulp van andere gereedschappen dan het lijmpistool, zoals extruders en spiraalspuiten. De lijm is verkrijgbaar in de vorm van lijmsticks, films, blokken of zelfs granulaten.

Conclusie van de verschillende PU-lijmen

Hoewel PU-lijmen vaak iets duurder zijn, compenseren ze dit kleine nadeel met hun gunstige eigenschappen. Ze kunnen daarom worden toegepast op een breed scala aan materialen. Hun kleefeigenschappen zijn uitstekend en ze hechten oppervlakken zeer goed aan elkaar als ze aan één kant worden aangebracht. Hun bediening is ook vrij eenvoudig. Zelfs met de PU 2K-lijmen kunt u als gebruiker meestal goed met elkaar overweg, omdat er nu ook dubbele cartridges beschikbaar zijn. Dit bespaart u het mengen.

Bovendien hebben PU-lijmen een hoge treksterkte en een uitstekende weersbestendigheid.

polyurethaan lijm

Opslag en duurzaamheid van polyurethaanlijmen

Er zijn verschillende dingen te overwegen bij het bewaren van polyurethaanlijm:

  • De lijm moet in een koele en donkere kamer worden bewaard; de optimale temperatuur van de opslagruimte ligt tussen +10 en +25° Celsius
  • Bescherm de cartridge tegen nat, koud en vocht
  • Verwerk oudere lijm eerst – eerst in, eerst uit
  • Controleer de verpakking regelmatig op beschadigingen

Na het werken met de PU-lijm moet de cartridge altijd goed worden afgesloten om te voorkomen dat de lijm binnenin uithardt. Anders kan de resterende lijm niet worden gebruikt.

De duurzaamheid van PU-lijmen is beperkt. Afhankelijk van de lijm is het tussen een paar maanden en een paar jaar. Meer gedetailleerde informatie is te vinden in de bijgevoegde datasheet.

Gebruikte PU-blikjes moeten apart worden weggegooid. Het is daarom beter om ze af te leveren bij een inzamelpunt voor schadelijke stoffen in plaats van ze in het reguliere huishoudelijk afval te stoppen.

Veiligheidsinstructies voor het verwerken van PU-lijm

Wanneer u met PU-lijm werkt, moet u altijd letten op de veiligheid. Gebruik altijd een veiligheidsbril, een ademhalingsmasker en wegwerphandschoenen om uw huid en uw ogen en slijmvliezen te beschermen tegen contact met de lijm. Van verschillende ingrediënten wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn. Daarom moet u ook de kamer waarin u werkt goed luchten.

Voordat u aan het werk gaat, moet u het veiligheidsinformatieblad zorgvuldig lezen en, indien nodig, contact opnemen met gekwalificeerd personeel als u vragen heeft.

Als de PU-lijm in contact komt met uw huid, verwijder dan de lijmresten onmiddellijk grondig met zeep en warm water. Als de lijm nog vochtig is, kan deze ook met een doek worden verwijderd. Om geharde lijmresten te verwijderen, moet u een scheermesje gebruiken – maar u moet er natuurlijk heel voorzichtig mee zijn!

PU-lijmen worden daarom aanbevolen als u verbindingen met hoge sterkte wilt bereiken, maar ze zijn vrij duur. Je moet ook altijd op je veiligheid letten.