De kenmerken van een schilderdeur

Als je de deuren in je woning wilt vervangen de keuze enorm groot. Wie meteen helemaal klaar wil zijn laat een deur op maat maken. Van goed materiaal, volledig geverfd en met deurbeslag naar keuze. Maar dan betaal je wel de hoofdprijs. Je kunt ook kiezen voor een schilderdeur. Dat zijn deuren, die verkrijgbaar zijn in vele standaarduitvoeringen en -maten. De overeenkomst tussen alle schilderdeuren is dat ze thuis nog moeten worden afgelakt. Vanwege hun aantrekkelijke prijs zijn deze deuren in de afgelopen jaren heel populair geworden. Verfdeuren zijn te verdelen in drie hoofdcategorieën: hardboard- of honingraatdeuren, tubespaan- of kanaalplaatdeuren en volspaandeuren. Lees meer over de verschillende soorten schilderwerken.

Hardboard of honingraat verfdeur

De meest eenvoudige uitvoering is een hardboarddeur. Zoals de naam al zegt hebben deze deuren een kern van hardboard. Deze deuren staan ook wel bekend als honingraatdeuren. De kern van hardboard of stevig karton is aan beide zijden bekleed met een soort vezelplaat. Deze deuren zijn lichtgewicht en heel voordelig geprijsd. Gangbare prijzen zijn 105 – 160 euro, maar dat is ook afhankelijk van de uitvoering van de scharnieren, sloten en dergelijke. Hardboarddeuren hebben als nadeel dat ze warmte en geluid niet goed isoleren.

schilderdeur



Tubespaan of kanaalplaat schilderdeur

De kern van tubespaan- of kanaalplaatdeuren bestaat uit spaanplaat. Deze deuren danken hun naam aan het feit dat de spaanplaten worden afgewisseld met luchtkanalen. Deze deuren hebben een iets betere isolerende werking van warmte en geluid dan hardboarddeuren. Ze zijn ook een stuk steviger. Die iets betere kwaliteit zie je ook terug in de prijs. Een tubespaan of kanaalplaat verfdeur kost tussen 120 – 165 euro, mede afhankelijk van de uitvoering. Net als een hardboarddeur heeft een kanaalplaatdeur alleen een laag grondverf, die thuis nog moet worden afgelakt.

Volspaan schilderdeur

De beste kwaliteit schilderdeur is de volspaandeur. Die bestaat helemaal uit spaanplaat en is van een veel betere kwaliteit dan de eerder beschreven schilderdeuren. Volspaandeuren zijn tamelijk zwaar en hebben een beter warmte en geluidsisolerend vermogen dan de ander typen schilderdeuren. Volspaandeuren zijn ook beter bestand tegen beschadigingen en ze kunnen een brand langer vertragen. Het hoge gewicht wordt gezien als een nadeel. De prijs, die ligt tussen 130 – 200 euro, is aan de hoge kant. Dat wordt ook als een nadeel beschouwd van de volspaandeur.

De prijs van een complete schilderdeur

De genoemde prijzen voor hardboard-, tubespaan- en volspaandeuren zijn richtprijzen voor standaard vlakke deuren. Die prijzen zijn sterk afhankelijk van de uitvoering van de deuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ander beslag, maar ook voor deuren met gefreesde accenten. Elk type deur is ook verkrijgbaar met glas of met een andere omlijsting. Kijk dus niet raar op als je een mooie schilderdeur hebt gevonden, met een prijs waar je best even van schrikt. Als je de deur zelf niet kunt plaatsen lopen de kosten nog verder op. Dan moet je een vakman inhuren. De prijs voor het plaatsen van een deur ligt rond de 100 euro.

Schilderdeur: standaardmaat of maatwerk

Deuren zijn er in een groot aantal standaardmaten. De hoogte varieert tussen 201,5 – 211,5 cm. De breedte ligt tussen 63 – 93 centimeter. Deuren met standaardmaten passen lang niet altijd. Er zijn veel oudere woningen met hogere deuropeningen. Soms wil iemand juist een hele lage deur, bijvoorbeeld op een zolderkamer. Dat hoeft geen probleem te zijn, want een schilderdeur kan ook op maat worden gemaakt. Vergeleken met standaardmaten betaal je dan 20 – 30 % extra. Wees wel alert, want de prijzen van de verschillende leveranciers kunnen nogal verschillen. Vraag daarom altijd drie offertes op.

Brandwerende schilderdeur

Als brandveiligheid een belangrijk item is kun je een speciale brandwerende schilderdeur aanschaffen. Brandwerende deuren worden gebruikt om brandcompartimentering in gebouwen te realiseren. Dat zijn separate gebieden in een gebouw, die bij een brand nog enige tijd beschermd zijn. Brandwerende deuren kun je herkennen aan een rf-waarde. Dat is een getal. Het getal geeft in minuten aan hoeveel minuten zo’n deur een brand kan weerstaan. Branddeuren met rf 30 kunnen dus 30 minuten een brand tegenhouden. Brandwerende schilderdeuren zijn uiteraard duurder dan de standaarddeuren. Houd daarom rekening met een gemiddelde prijs van 230 – 300 euro per deur.

Afwerking van de schilderdeur

Een standaard schilderdeur heeft een glad oppervlak. Maar er zijn ook allerlei varianten met lijsten en lijnen of motieven die in het deuroppervlak zijn gefreesd. Uiteraard is er ook een groot assortiment aan deuren met één of meer ramen. Als je eenmaal een deur hebt gekozen ben je er nog niet. Want ook het materiaal van de deuromkasting kun je kiezen. Standaard is die omkasting van multiplex of mdf, maar je kunt ook een ander materiaal kiezen. En dan is er nog het beslag. Wil je een cilinderslot? Moeten er gebogen scharnieren in? Of wil je luxe deurklinken. Kortom, de standaard schilderdeur bestaat eigenlijk niet, want de keuze aan opties is enorm.

Afwerking van het hout

Een schilderdeur wordt standaard afgewerkt met een laag grondverf. De deur heeft dus nog extra afwerking nodig. Bij sommige leveranciers kun je jouw schilderdeur voor aflevering laten aflakken in de door jou gewenste kleur. Maar soms is het beter om dat thuis te doen. De kans is immers aanwezig dat jouw net geschilderde deur tijdens het vervoer of bij de montage beschadigd raakt. Dan kun je opnieuw beginnen. Kies er daarom voor om een schilderdeur eerst te laten monteren en hem dan pas af te lakken. Dat kun je zelf doen, maar als je weinig ervaring hebt met schilderen kun je een professionele schilder inhuren. Lees ook het artikel over het schilderen van een radiator.