Het vinden van de juiste combinatie van kleuren: onze tips

  • Basisregels voor kleuraanpassing
  • Onze selectie van favoriete schilderijen gemakkelijk geassocieerd
  • Beperk de risico’s met de Cameo techniek
  • De verwijzing naar de kleurenkaart

De keuze van kleuren beantwoordt aan individuele eisen. Het is vooral een kwestie van smaak. Dan komen de overwegingen van stijl. Elke stijl hanteert namelijk een min of meer nauwkeurige kleurcode: de Scandinavische stijl met lichtere tinten en de moderne stijl met dichtere kleuren. Maar er is geen regel die voorschrijft dat je maar één tint aanbrengt. Bovendien is de uniformiteit snel vermoeiend. Kies voor kleurencombinaties om uw decoratie te personaliseren, maar kies voor goede combinaties. Hier zijn onze tips om u te helpen de juiste keuzes te maken.

Vraag gratis offertes voor uw werk

Basisregels voor kleuraanpassing

U kunt uw fantasie de vrije loop laten om elke kleurencombinatie te maken. Alleen, het resultaat kan even adembenemend als catastrofaal zijn als je de basisregels van kleurmatching niet respecteert. Dus hier zijn enkele tips om de harmonie van kleuren te behouden.Regel 1: Beperk kleurencombinaties tot 3 tinten

Vergeet niet dat kleuraanpassing niet betekent dat alle kleuren tegelijk worden gebruikt. Het resultaat zal eerder onaantrekkelijk zijn. Om dit te voorkomen, moet u zich beperken tot 3 kleuren om een goed evenwicht te bewaren.

Let op: bij het afstemmen van kleuren moet ook rekening worden gehouden met de kleur van het meubilair. Als u een meubelstuk wilt overschilderen, vindt u hier al onze tips.

Regel #2: De betekenis van kleuren begrijpen

Het is belangrijk te weten dat elke kleur een precieze betekenis heeft en een even precieze uitwerking:

  • Blauw, de kleur van water, staat bekend om zijn kalmerende werking.
  • Rood brengt levendigheid.
  • Wit is neutraler en inspireert uw verbeelding en creativiteit.

Inzicht in de betekenis van kleuren helpt u de te maken associaties te vinden en kleine smaakfouten te vermijden.

Regel #3: Verkeerde kleurencombinaties aanmoedigen

Hoewel er zogenaamde natuurlijke huwelijken tussen verschillende kleuren bestaan, zijn er ook onnatuurlijke huwelijken die ten koste van alles moeten worden vermeden. Dit is het geval met de combinatie van paars of roze met groen. Het resultaat is erg flauw. Vermijd zoveel mogelijk het bieden met zogenaamde speciale tinten. Alleen, deze tinten zijn al moeilijk. Samen gehuwd, voldoet het resultaat zelden aan de verwachtingen.

Tip: Als u inspiratie zoekt voor een kleurencombinatie, kies dan pastelkleuren die heel gemakkelijk en oneindig in elkaar overvloeien.

Lokale vakmensen geven gratis prijsopgaven voor uw schilderwerk.

Onze selectie van favoriete schilderijen gemakkelijk geassocieerd

Modern en warm, de selectie van verven die wij u hieronder voorstellen zal gemakkelijk geassocieerd worden in uw interieurs:

Product Foto

Onze selectie

Naam van het product

Fluweel acrylverf Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 0,7 L – 7,5 m² (Ivory Beige)

Renaulac Blue Batik Satin meerlagenverf 2,5L – 25m² – 25m² Renaulac

Acrylverf mat aspect Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 750 ml – 7.5 m² (Betongrijs)

Beschrijving

2,5L Mono laag verf (voor 25m2)

0,75L matte acrylverf (voor 7,5m2)

Product Foto

Naam van het product

Fluweel acrylverf Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 0,7 L – 7,5 m² (Ivory Beige)

Onze selectie

Product Foto

Naam van het product

Renaulac Blue Batik Satin meerlagenverf 2,5L – 25m² – 25m² Renaulac

Beschrijving

2,5L Mono laag verf (voor 25m2)

Product Foto

Naam van het product

Acrylverf mat aspect Aqua déco – Muurschildering – 44 kleuren – 750 ml – 7.5 m² (Betongrijs)

Beschrijving

0,75L matte acrylverf (voor 7,5m2)

Beperk de risico’s met de Cameo techniek

Buiten uw verbeelding bestaat er een hele waaier van technieken die erop gericht zijn de kleuren tijdens een associatie te harmoniseren. De belangrijkste en gemakkelijkst toe te passen techniek is ongetwijfeld die van Camaïeu.

Deze techniek bestaat erin één enkele kleur onder verschillende tinten te verklaren om ze gemakkelijker te kunnen associëren door met de tinten te spelen. Zo kunt u lichtgrijs en antracietgrijs met elkaar combineren voor een zeer elegant en modern resultaat. U kunt ook een tweekleurig schilderij maken in blauw of rood. Het resultaat stelt nooit teleur. De monochrome techniek is de allriskverzekering wat betreft de kleuraanpassing (Vraag gratis offertes van vakmensen voor uw schilderwerk).

De verwijzing naar de kleurenkaart

De kleurenkaart is het belangrijkste instrument om de ideale tint te vinden. Het is een set van gekleurd karton met verwijzingen, die een catalogus vormt om de kleur te vinden die u zoekt. Voor kleurassociaties kunt u ook de kleurenkaart gebruiken om uzelf te projecteren en een voorbeeld te krijgen van het resultaat. Kleurkaarten worden door verffabrikanten verstrekt aan vakmensen, architecten, schilders en decorateurs. Sommige winkels bieden dit zeer nuttige hulpmiddel echter te koop aan.

Opgelet: aangezien de kleurenkaart meestal door een fabrikant wordt geleverd, is het belangrijk te weten dat de tint specifiek is voor het merk verf. Door van fabrikant te veranderen, zal de tint noodzakelijkerwijs anders zijn, donkerder of lichter.