Schilderen kalk advies, applicaties en de prijs

 • Wat is kalkverf?
 • Hoe schilder je een muur met kalk?
 • De prijs van kalkverf

Voor een traditioneel en verrassend effect gaat er niets boven kalkverf. Kalkverf is zowel ecologisch als zeer esthetisch, en is inderdaad een product van hoge kwaliteit. Maar let op: verven met kalk vereist enkele voorzorgsmaatregelen en een goede voorbereiding. Vandaag zullen we stap voor stap uitleggen hoe je kalkverf aanbrengt.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Wat is kalkverf?

Kalkverf is zo oud als de wereld. Zoals de naam al zegt, is het een verfsoort waarbij kalk als bindmiddel wordt gebruikt. Samengesteld uit verschillende pigmenten, bestaat kalkverf in vele kleuren en is geschikt voor vele decoraties.Kalkverf is zowel beschermend als antibacterieel, biedt een even esthetisch als praktisch resultaat en helpt de vochtigheid van een muur te reguleren. Het maakt ook meerdere decoratieve effecten mogelijk, en is daarom zeer populair.

Kalkverf kan worden aangebracht op de meeste binnen- en buitenmuren, zowel poreuze als harde. Vind onze selectie van kalkverven hieronder :

Product Foto

Onze selectie

Productnaam

Kalk whitewash voor binnen en buitenhuisdecoratie BADIPLUS – CADIX Cream – kit van 5 kg…

Kalk fijn pleister interieur decoratie exterieur huis TRADIPLUS – CALVI Beige roze – kit…

Beschrijving

5 kg kalkwitkalk (Cadiz cream)

10L Professionele kwaliteit kalkverf

15kg Warm fijn gips (Calvi beige rosé)

Product Foto

Productnaam

Kalk whitewash voor binnen en buitenhuisdecoratie BADIPLUS – CADIX Cream – kit van 5 kg…

Beschrijving

5 kg kalkwitkalk (Cadiz cream)

Onze selectie

Product Foto

Beschrijving

10L Professionele kwaliteit kalkverf

Product Foto

Productnaam

Kalk fijn pleister interieur decoratie exterieur huis TRADIPLUS – CALVI Beige roze – kit…

Beschrijving

15kg Warm fijn gips (Calvi beige rosé)

(Vraag om gratis schattingen van professionals voor uw schilderwerk)

Zoals u zich kunt voorstellen, vereist het aanbrengen van kalkverf een bepaalde techniek. Zoals altijd wanneer het om schilderen gaat, kunt u zich het beste informeren als u zeker wilt zijn van een optimaal resultaat.

Ontdek in plaats daarvan onze methode van schilderen met kalk, stap voor stap :

  1. Voorbereiding van de steun: om te beginnen werkt u op de muur om het latere aanbrengen van kalkverf te vergemakkelijken. Daartoe moet u de gaten en scheuren dichtplamuren en vervolgens de hele muur schuren. Kalkverf kan alleen worden aangebracht op een schone, gezonde en droge muur. Het is echter een goed idee om de avond voor het schilderen of een paar uur voor het werk de muur lichtjes te bevochtigen.
  2. Voorbereiding van de kalkverf: het is noodzakelijk om uw kalkverf op een nauwkeurige manier voor te bereiden. Daartoe verdunt u één volume kalk in drie volumes water, alles in een emmer. Meng met een troffel of een mengtip (bevestigd aan een boormachine). Om een kalkverf te kleuren voegt u tot 25% pigmenten (op basis van het volume van de kalk) van de gewenste kleur toe. Giet er beetje bij beetje de pigmenten bij en meng regelmatig. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van uw verf voor een optimale voorbereiding.

Professionele schilders bij u in de buurt maken gratis een offerte voor uw werk >>

 1. Schilderen van gevoelige zones: begin met het aanbrengen van kalkverf, werk eerst op de hoeken en delicate zones, zoals de omtrek van de ramen. Begin met het aanbrengen van afplaktape om overlopen te voorkomen, schilder dan de hoeken met een platte kwast.
 2. Kalkverf: als de kwetsbare plekken eenmaal zijn geschilderd, kunt u de rest van de muur aanpakken. Gebruik een brede kwast en breng het product in kleine streken aan. Werk van boven naar beneden, altijd in horizontale banen voor de eerste laag.
 3. Breng een tweede laag aan: Kalkverf kan in verschillende lagen worden aangebracht. Elke nieuwe laag zal de kleuren intenser maken en de weergave stileren. Het ideaal is dus te stoppen wanneer u volledig tevreden bent met de uiteindelijke rendering. Tussen elke laag, neem de tijd om het een hele dag te laten drogen. Voor de tweede laag, werk verticaal, om de eerste laag perfect af te werken.
 4. De afwerkingen : het is heel goed mogelijk om een kalkverf een rendering te geven. Daartoe hoeft u het product alleen maar met een coatingmes of een spons te bewerken. Dit afwerkingswerk moet worden gedaan op de laatste laag (vaak de tweede). Je kunt ook de pigmenten van je tweede laag lichtjes veranderen om een troebel effect toe te voegen. Merk ook op dat u met sommige mengsels een specifieke weergave van uw verf kunt maken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw verf voor meer informatie.

De prijs van een kalkverf blijft relatief betaalbaar in grote bouwmarkten, hoewel hoger dan die van een conventionele verf. De prijs van een liter kalkverf ligt meestal tussen 20 en 30€. Vaak betaalt u minder dan 5€ per geschilderde vierkante meter, materiaal niet meegerekend (klik hier voor nauwkeurige, gratis en gepersonaliseerde offertes van vaklui in uw buurt voor uw schilderwerk).

Indien u uw kalkschilderwerk wenst toe te vertrouwen aan een professionele schilder, liggen de tarieven gemiddeld tussen 25 en 35€ per m2. De kosten zullen sterk afhangen van de gewenste rendering en het te bedekken oppervlak. Het is altijd mogelijk om offertes voor kalkschilderwerk te vergelijken, zodat u kunt profiteren van de voordeligste tarieven.