Badkamer schilderen, een leuk alternatief

badkamer schilderen tips en inspiratie

Wie zijn badkamer wil restylen zal waarschijnlijk in eerste instantie op zien tegen aan het opnieuw betegelen van de wanden. Dat is een kostbare aangelegenheid, die bovendien veel rommel geeft. In plaats daarvan kun je ook de hele badkamer schilderen. De verfsoorten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, kunnen prima tegen de vochtige omstandigheden in een badkamer. Het is veel goedkoper om de badkamer opnieuw betegelen. Het schilderen kost ook veel minder tijd. Het is bovendien een klus die je als handige doe-het-zelver best zelf kunt doen. Vraag vandaag nog een offerte aan voor al je schilderwerken interieur.

De badkamer schilderen kun je plannen

schilderen badkamerBij het badkamer schilderen moet je zorgvuldig te werk gaan voor het beste resultaat. Maak eerst een planning om de werkzaamheden in de juiste volgorde te doen. Want als je iets vergeet of verkeerd doet kan de verf snel loslaten. Verf in de badkamer moet bestand zijn tegen vocht en mag niet worden aangetast doordat er water of condens bij komt. Water bevordert schimmelvorming en uiteindelijk zal de verf dan loslaten. Dat is te voorkomen met een waterdichte primer. Die breng je aan voordat de definitieve verflaag wordt geschilderd.

Badkamer verven met spatwaterdichte verf

beton cire

De wanden rond de wasbak en de muren van de douche worden regelmatig nat doordat er water tegenaan spat. Voor deze muren bestaat een speciale verf. De badkamer schilderen met deze muurverf, die schimmelwerend is, is niet moeilijk. Je kunt de muren zelf verven met een roller. Zelfs als hij nat wordt blijft deze verf mooi. Als je liever een andere afwerking wilt kun je tadelakt nemen. Dat is waterafstotend stucwerk. Het is heel sterk en heeft een bijzondere en warme uitstraling. Tadelakt is een traditioneel Marokkaans product. Het moet worden aangebracht door een vakman die ervaring heeft met het product.

Ventileren tijdens het badkamer verven

badkamer combinatie

Badkamers zijn vochtige plekken. Die moet je altijd goed ventileren. Meestal zijn er wel voldoende ventilatiemogelijkheden in een badkamer. Maar als je hem gaat restylen is het verstandig om aandacht te besteden aan de ventilatiemogelijkheden. Het moet te allen tijde mogelijk zijn en blijven om de badkamer te ventileren, zelfs als het buiten koud is. En ook tijdens het badkamer schilderen wordt geadviseerd goed te ventileren. De meest luxe methode is de installatie van een ventilatiesysteem. Maar dat is niet altijd nodig. Je kunt ook ventileren door regelmatig een raam open zetten. Dat volstaat om vochtproblemen te voorkomen.

Het totale plaatje telt

badkamer beige

Het is heel verleidelijk om bij het badkamer schilderen alleen de muren of alleen het plafond aan te pakken. Maar het is jammer als de muren er prachtig verzorgd uitzien, terwijl het plafond qua styling duidelijk achterblijft. Dat heeft te maken met de voorbereiding. Bij het badkamer moet je vanaf het eerste moment het eindresultaat voor ogen hebben. Weet wat je wilt en kies voor duidelijke kleurencombinaties. Wees vooral niet bang om eens wat speciaals te doen. Als je het plafond bijvoorbeeld lichter maakt dan de muren geeft dat een bijzonder effect. Want door een lichter plafond lijkt de badkamer een stuk ruimer.

mozaiek verf

Tegels in de badkamer

badkamer hoog plafond geschilderd

In de meeste badkamers zijn de muren betegeld. Vooral oudere badkamers hebben vaak een wat ouderwetse uitstraling. Maar als de tegels nog helemaal in orde zijn is het zonde om die te vervangen door nieuwe. Het uitbreken van de oude tegels geeft bovendien veel rommel en het inhuren van een tegelzetter is een vrij kostbare aangelegenheid. Je kunt de uitstraling van zo’n oude badkamer zelf ook sterk verbeteren door de tegels te schilderen. Dat gaat heel snel, het kost weinig geld en het is niet moeilijk. Voor het verven van de tegels is speciale waterbestendige verf verkrijgbaar. Als je het serieus aanpakt gaat je badkamer er weer als nieuw uitzien.

Sanitair in de badkamer verven

badkamer accentwand

De badkamer schilderen krijgt heel wat meer cachet als je behalve de muren en het plafond ook het sanitair een flinke opknapbeurt geeft. Met speciale tegelverf ziet het sanitair er weer als nieuw uit. Door de grote variëteit aan kleuren kun je kiezen voor een tint die bijpassend is aan de tegels. Als je het helemaal af wilt maken combineer je het badkamer en het sanitair schilderen met mooie nieuwe kranen, een douchekop en andere accessoires. Op die manier creëer je voor relatief weinig geld een badkamer met een prachtige nieuwe en moderne uitstraling. Bekijk ook al de prijzen en kosten voor je schilderwerken.

badkamer tegels verf