Woonkamer schilderen in twee kleuren

accentmuur schilderen en kleuren kiezen

De muren in de woonkamers van vroeger waren nogal saai. Meestal werd gekozen voor één kleur en die was niet te fel en niet te donker. Van dat saaie imago zijn we af aan het stappen. De woonkamer schilderen in twee kleuren is een optie. Daardoor gaat het interieur meer leven voelt de woonkamer dynamisch aan. Door een combinatie van kleuren kan de ruimte heel anders worden ervaren. Een woonkamer schilderen in twee kleuren vraagt wel om een goede voorbereiding. Want de kleurencombinatie moet wel passen bij het interieur. Gelukkig bestaan er een aantal basisregels, die bijna overal toepasbaar zijn. Lees meer over de kosten van schilderwerken.

Oppervlakte als richtlijn voor kleurenkeuze

bruine accentmuurDe gekozen verf is bij een woonkamer schilderen in twee kleuren afhankelijk van het oppervlakte van de wanden. Op een grote wand kun je beter geen pure en sterk in het oog springende kleuren gebruiken. Dan krijg je een heel druk effect, waardoor die wand als het ware op je af komt. Voor een grote wand in een woonkamer schilderen in twee kleuren kun je beter kiezen voor lichtere kleurtinten met wat meer grijs of een combinatie van zachte kleurtinten. Op een klein wandje mag je wel helemaal los gaan met felle contrasterende kleuren. Daarmee lijkt het alsof die muur schreeuwt om aandacht.

Glans bij een woonkamer schilderen in twee kleuren

accentmuur kiezen

Naast de kleur moet je bij een woonkamer schilderen in twee kleuren ook rekening houden met de glans van de verf en met de lichtinval. Glanzende verf heeft als effect dat de sfeer wat drukker en soms zelfs een beetje schreeuwerig wordt. Dat kun je dus beter niet gebruiken op een wand met een groot oppervlak. Op een kleine wand heeft veel glans vooral een fris effect. Een matte verf op een grote wand zorgt daarentegen voor een meer intieme sfeer. Als dat net een beetje te ver gaat kun je als middenweg kiezen voor een verf met een satijnglans.

De rol van de lichtinval

accentmuur behang

Uiteraard kun je voor een woonkamer schilderen in twee kleuren via het internet of in de winkel een voorlopige keus maken wat betreft de kleuren. Houd er rekening mee dat de natuurlijke lichtinval in de woonkamer een grote invloed heeft op hoe de kleuren worden ervaren. Bij weinig licht zien kleuren er donkerder uit. Bij veel natuurlijk licht zorgen donkere kleuren ervoor dat oneffenheden op de wanden worden geaccentueerd. Vraag dus altijd proefstalen aan, zodat je kunt zien hoe het resultaat van de woonkamer schilderen in twee kleuren er uit gaat zien. Voorkom dat een woonkamer schilderen in twee kleuren uitdraait op een flinke teleurstelling.

Balans bij een woonkamer schilderen in twee kleuren

accentkleur plafond

Een woonkamer schilderen in twee kleuren draait niet alleen om de accentkleur. Deze felle kleur moet eruit spingen. Maar dat kan alleen als de complementaire of begeleidende kleur juist niet opvalt. De functie van de begeleidende kleur is rust creëren. De accentkleur en de begeleidende kleur moeten dus met elkaar in evenwicht zijn. Dat kun je bereiken door de woonkamer te schilderen in twee kleuren die witte kleurtinten benaderen of met toon-op-toon tinten. Dat zijn kleuren die onderling heel subtiel van elkaar verschillen. Het toepassen van toon-op-toon tinten zorgt voor een harmonieus interieur met een kalme en rustige uitstraling. Lees ook het artikel over het schilderen van een kast.

accentwand met  groen accentkleur inkomhal