9 rustige verfkleuren om je te helpen ontspannen

antistress kleuren

Stress kan je besluipen. Er is niet veel voor nodig om ons angstig en gestresst te laten voelen – het kan zo eenvoudig zijn als druk op het werk, of gewoon het gevoel dat je niet genoeg tijd hebt om alles voor elkaar te krijgen. Het goede nieuws is dat u kunt helpen om uw stressniveau laag te houden door eenvoudigweg de juiste verfkleuren in uw huis te gebruiken.

Lees meer over:Schilder gezocht? Advies & Prijzen schildersStress verminderende kleuren om je te kalmeren

Je merkt het misschien niet eens, maar je lichaam en je geest hebben allebei reacties op het zien van kleuren. Heldere kleuren stimuleren meestal je hersenen en geven je energie, waardoor je je mogelijk zelfs een beetje angstig voelt. Bij het schilderen van kamers in uw huis, wilt u nadenken over hoe u zich wilt voelen als je in de kamer. Als ontspanning je doel is, zijn er bepaalde kleuren te overwegen.

Blauw

Blauw is een klassieke kleur die veel mensen gebruiken bij het inrichten van hun huis. Er is een goede reden voor die-blauwe is een heel rustgevende kleur en kan helpen om een drukke geest te kalmeren. Het is een ideale kleur om te gebruiken in een slaapkamer, omdat het daadwerkelijk kan helpen je slapen. Wat betreft die tinten om aan vast te houden, denk zeer zachte, neutrale tinten, omdat felle kleuren misschien te stimulerend zijn.

Violet

Violet heeft een blauwe basis, dus het is logisch dat deze kleur ook heel kalmerend zou zijn. Een zachte paarse of lila toon kan voor evenwicht en innerlijke rust zorgen. Als je een tint violet kiest, zoek dan naar iets zachts zonder dat er teveel zwart in zit.

Roos

Je zou niet direct kunnen denken van roze als een rustgevende kleur, omdat het heeft zo veel heldere en levendige versies. Een zacht pastelroze kan echter zeker een element van rust en kalmte in een ruimte brengen. Bij het kiezen van de juiste tint roze, denk zacht en licht, omdat felere tinten met te veel rood je het gevoel kunnen geven dat je je te veel gestimuleerd voelt.

blauw violet en roze kleur

Groen

Groen is heel rustgevend en geruststellend. Het is volkomen logisch, want dit is de kleur die we associëren met de natuur en het buitenleven. Groen is aanwezig in de meeste ruimtes die we bezoeken als we ons ontspannen willen voelen; parken, onze achtertuinen en het rustige bos. Vrijwel elke tint groen zal u een rustig gevoel geven, maar de lichtere tinten zullen u meer verkoeling geven dan de lichtere versies.

Grijs

Je zou een beetje verbaasd kunnen zijn om grijs op deze lijst te zien, omdat het vaak wordt gezien als een beetje saai en saai. Sommigen zullen het misschien zelfs een beetje deprimerend vinden, omdat we ons soms een beetje laag voelen op dagen dat de lucht erg bewolkt is. De juiste grijstint kan echter wel erg rustgevend en ontspannend zijn. Het is een perfecte neutrale kleur, wat betekent dat het goed werkt met vrijwel elke kleur of palet. Het is een geweldige optie voor elke kamer in uw huis.

Beige

Beige is een andere die misschien niet direct bij de mensen opkomt. Het is een grote neutraal en werkt goed als basis voor het benadrukken van andere kleuren. Er zit een warmte in die ons doet denken aan kaarslicht, wat ongelooflijk ontspannend is.

groen, grijs en beige kleuren

Wit

Wit is interessant, omdat subtiele verschillen in de schaduw bij mensen heel verschillende reacties kunnen veroorzaken. Als je te saai wordt, kan het een beetje een downer zijn. Als je te fel wordt, kan het te klinisch lijken en je een beetje stress bezorgen. De sleutel tot het kalmerend houden van de dingen met wit is om vast te houden aan warmere, romige versies.

Geel

Een felgeel is zeer stimulerend en kan je gedachten een mijl per minuut doen kloppen. Een zeer licht, zacht pastelgeel voelt echter zeer licht en zacht pastelgeel aan. De juiste tint geel kan je het gevoel geven dat je in de warme zonnestralen baadt. Het wordt niet veel ontspannender dan dat!

Mengelingen

U kunt variaties op rustgevende kleuren creëren door een van deze prachtige kleuren te mengen. Bijvoorbeeld, het mengen van violet en grijs zorgt voor een rustgevende lila grijze tint, of een combinatie van roze en bruin zorgt voor een zachter warm roze.

Grijs is een geweldige basis voor het mengen met elke felere kleur om een koele, kalmerende toon te creëren die niet al te overweldigend of storend lijkt. Het werkt prachtig wanneer het gemengd wordt met viooltjes, groen en blauw.

wit, geel en mengeling van kleuren

Wat is de meest rustgevende kleur ?

Het zal u niet verbazen dat het blauw is! Als we ons gestrest voelen, kijken we onbewust naar blauw. Misschien kijken we wel een beetje naar de hemel om te dagdromen om te kalmeren of een uitstapje te maken naar het strand om in het water te staren en te genieten van een rustige tijd. Er wordt zelfs gezegd dat het kijken naar de kleur blauw chemische stoffen in het lichaam kan produceren die kalmerend werken.

blauw meest rustgevende kleur

Als u niet in elke kamer van uw huis volledig blauw wilt gaan, zult u nog steeds de kalmerende effecten voelen door te kiezen voor kleuren die elementen van blauw hebben, zoals een warmere grijze, blauw-groene of zacht paarse kleur.