Alles over de airless verf

 • Airless verf: definitie
 • Onze suggesties voor airless spuitpistolen
 • Wat kun je doen met een luchtpistool?
 • Voordelen en beperkingen van airless pompen
 • De bekendste merken airless verf
 • Wat is het budget voor een airless pistool?

Als u op zoek bent naar een efficiënt en functioneel verfpistool, hebt u wellicht gehoord van airless verf. Deze vrij recente schildertechniek, die vooral door bouwschilders wordt gebruikt, heeft inderdaad een mooie toekomst voor zich. Airless pompen maken het mogelijk snel te schilderen en een onberispelijk resultaat te verkrijgen op al uw oppervlakken. Maar laten we meer te weten komen over deze nieuwe schildertechniek…

Airless verf: definitie

Steeds meer mensen hebben belangstelling voor airless verven. Gezegd moet worden dat veel ambachtelijke schilders zweren bij airless pistolen, wat de reputatie van dit procédé ten goede komt.

Wilt u meer weten over deze methode om gebouwen te schilderen? Volg de gids!Wat is airless verf?

Allereerst lijkt het interessant om nog eens in detail terug te komen op de airless techniek.

Het is belangrijk te begrijpen dat een airless pistool een pistool is dat de verf door een hogedrukproces stuurt. In tegenstelling tot de traditionele verfspuitpistolen wordt bij deze verfspuittechniek geen lucht gebruikt (vandaar de term “airless“: zonder lucht).

In een airless pomp wordt de verf dus onder hoge druk gespoten door een doorgaans elektrische motor. Aan het uiteinde van het pistool bevindt zich een sproeikop waarmee de spuithoek en de hoeveelheid gespoten materiaal (verf of coating) kunnen worden ingesteld.

De oorsprong van airless spuitpistolen

Als airless spuiten een techniek is die relatief onbekend is bij het grote publiek, dan komt dat gewoon omdat ze nog vrij recent is.

Enkele jaren geleden werd airless spuiten vooral gebruikt in de industriële omgeving, zowel in fabrieken als voor wegmarkering.

Pas met het verschijnen van airless spuitpistolen, en het gebruik daarvan door ambachtelijke schilders, is deze techniek geleidelijk bekend geworden bij particulieren. En nu airless pompen steeds betaalbaarder worden, zal dit fenomeen waarschijnlijk alleen maar toenemen!

Zoals uit de volgende grafiek blijkt, maakt het airless spuitpistool deel uit van de evolutie van de verfprocessen, en gaat het gepaard met het idee om sneller en beter te schilderen:

 

De geschiedenis van verf vóór airless

Onze suggesties voor airless spuitpistolen

Om uw keuze voor deze niet onbelangrijke aankoop te vergemakkelijken, vooral voor een beginner, vindt u hieronder onze selectie van airless verfstations,

Product Foto

Onze selectie

De beste waar voor uw geld

Productnaam

WAGNER Airless spuitpistool Control Pro 250 M voor muurverven, lakken en vlekverwijderaars, en…

Airless verfspuit 2200W Kleur spuiten systeem – Hoge druk -…

Wagner 2394312 Pro 150M Airless pistoolbediening 150 voor muurschilderingen, verven en beitsen, hout en houtproducten,…

Beschrijving

Airless verfpistool 9m slang

Airless verfspuit

Airless spuitpistool 7,5m slang (verven en beitsen)

Onze selectie

Product Foto

Productnaam

WAGNER Airless spuitpistool Control Pro 250 M voor muurverven, lakken en vlekverwijderaars, en…

Beschrijving

Airless verfpistool 9m slang

Product Foto

Productnaam

Airless verfspuit 2200W Kleur spuiten systeem – Hoge druk -…

Beschrijving

Airless verfspuit

De beste waar voor uw geld

Product Foto

Productnaam

Wagner 2394312 Pro 150M Airless pistoolbediening 150 voor muurschilderingen, verven en beitsen, hout en houtproducten,…

Beschrijving

Airless spuitpistool 7,5m slang (verven en beitsen)

Wat kun je doen met een luchtpistool?

Wanneer wij airless spuitlakken introduceren, stellen wij vaak vast dat particulieren nog een vrij wazig beeld hebben van dit procédé en niet altijd goed weten wat met een dergelijk spuitpistool kan worden bereikt.

Dit betekent dat een airless pomp alles kan doen wat een conventioneel spuitpistool kan doen, en meer:

 • Schilderen van vlakke oppervlakken (muren en plafonds),
 • Schilderen van onregelmatige oppervlakken,
 • Coating spuiten.

Net als een conventioneel spuitpistool is de airless pomp in de eerste plaats geschikt voor grote schilderklussen. Het is dus het ideale hulpmiddel voor het overschilderen van een hele kamer (muren en plafonds) of voor het aanpakken van de renovatie van een huis!

Indien u een mening wenst over de werking van een airless verfpomp, aarzel dan niet om onze test van de Farbmax 2700 airless verfpomp te raadplegen.

Voordelen en beperkingen van airless pompen

Hoewel het goed is de werking en het gebruik van hogedrukspuiten beter te begrijpen, lijkt het even belangrijk te begrijpen waarin het verschilt van andere verfspuitprocessen!

Laten we dus eens kijken naar de kwaliteiten en gebreken van airless verf:

De kwaliteiten van airless pistolen

Als meer en meer huisschilders airless verfpistolen gebruiken, is dat geen toeval!

Het moet duidelijk zijn dat deze techniek meerdere voordelen biedt:

 • Met een airless spuitpistool kunnen zeer grote oppervlakken snel worden geverfd.
 • Aanbrengen met de airless pomp geeft een gelijkmatig resultaat dat veel schoner is dan met een roller.
 • Deze verftechniek tast alle ondergronden aan (baksteen, pleisterwerk, hekwerk, traliewerk, enz.).
 • Met deze techniek kunt u minder verf gebruiken, waardoor u geld bespaart bij grote klussen.

Door zijn gebruiksgemak, de kwaliteit van het resultaat, de zuinigheid van het materiaal en de snelheid van aanbrengen, is het airless spuitpistool voor de meeste schilders in de bouwsector het alternatief geworden voor het klassieke verfpistool.

De gebreken van een airless pomp

Geen enkele schildertechniek is echter perfect!

Er zij op gewezen dat airless verfspuiten bepaalde beperkingen heeft:

 • Een airless pomp verstuift een lichte “nevel” van verf wanneer hij in gebruik is. Het is daarom noodzakelijk de oppervlakken goed te beschermen alvorens te schilderen.
 • Het afstellen van een airless pistool vereist een zekere oefening. Het is daarom het beste om een minimum aantal keren te oefenen voordat u het voor het eerst gebruikt.
 • Het reinigen van een airless verfpomp kost tijd (net als bij elk ander spuitpistool!).

Men moet dus begrijpen dat een airless pistool vooral nuttig is voor snoeiwerk (het kan ongeveer 50 m² per uur bestrijken). Als u een grote bouwplaats moet aanpakken, of als u regelmatig grote oppervlakken moet schilderen, is het een investering die de moeite waard is!

Als u zeker wilt zijn van succes met uw airless verf, aarzel dan niet om onze methode voor het gebruik van een airless pistool te raadplegen, die u de juiste technieken aanreikt om uw huis efficiënt te schilderen.

De bekendste merken airless verf

Als u geïnteresseerd bent in airless verven, is het de moeite waard om te kijken naar de belangrijkste fabrikanten van airless pompen.

In het algemeen zijn de meest bekende merken airless pompen duidelijk Farbmax, Titan, Graco en Wagner. Aarzel dus niet om de producten van deze verschillende fabrikanten te testen en in gespecialiseerde winkels te informeren naar de geweermodellen die zij aanbieden.

Wat is het budget voor een airless pistool?

Om het onderwerp af te sluiten, wat dacht u van een snelle blik op de prijs van airless verf?

Indien u dergelijke apparatuur wenst te testen, kunt u een airless verfpomp huren voor ongeveer honderd euro per dag. Huren is interessant als test, of als u slechts af en toe behoefte hebt aan een dergelijke machine.

Als u heel vaak schildert, moet u weten dat het mogelijk is om airless pistolen te vinden tussen 400 en 600 euro voor de goedkoopste modellen. Reken voor een airless verfpomp van professionele kwaliteit gemiddeld tussen 1000 en 8000 euro.

De laatste oplossing is een beroep te doen op een huisschilder die met dergelijke apparatuur is uitgerust. De prijs zal dan afhangen van de gecontacteerde vakman en de aard van uw werk.