Behang verwijderen: wat zijn de kosten per m²?

Voor het behangen, of als de muren achteraf moeten worden geschilderd, moet het oude behang worden verwijderd. Dit kan een behoorlijk tijdrovend karwei zijn. In een interview met de costcheck-expert leert u welke kosten er voor dit werk te verwachten zijn.

behang verwijderen kosten

Vraag: Wat kost het om oud behang te laten verwijderen?

Kostencontrole expert: Dat is niet eenvoudig te zeggen – het hangt altijd af van het type behang, de betreffende ondergrond en natuurlijk van de totale kosten van het werk.Meestal beginnen de kosten voor het verwijderen van oud behang of behangresten bij ongeveer 5 EUR per m².

In individuele gevallen kunnen de kosten echter aanzienlijk hoger zijn, vooral als het behang moeilijk te verwijderen is (er is bijvoorbeeld geen primer aangebracht voor het behangen of het is een zeer bestendig, waterdicht type behang zoals latex behang). In deze gevallen kunnen de kosten van de verhuizing alleen al oplopen tot 20 EUR per m².

Ook moet worden opgemerkt dat, afhankelijk van hoe moeilijk het is om het behang te verwijderen, de kosten voor de latere vulling van de muur ook aanzienlijk kunnen toenemen. Houd hier altijd rekening mee en houd, indien mogelijk, altijd rekening met de totale kosten voor het werk.

Verwijder zelf het behang

behang verwijderen met spatel

Om het behang te verwijderen heb je wat water, een spatel en geduld nodig.

Als u het behang zelf wilt verwijderen, hoeft u daarentegen geen grote kosten te berekenen. In het eenvoudigste geval heeft u alleen warm water, standaard afwasmiddel en een penseel nodig. In veel gevallen kan het behang na het weken gemakkelijk in stroken worden verwijderd.

Als dit niet het geval is, kunt u het beste een professionele behangstripper gebruiken (ca. 10 EUR per l, voldoende voor meerdere kamers), voor gecoat behang heeft u ook een nagelrol nodig (ca. 10 EUR tot 20 EUR). Daarna is alleen nog een spatel en veel geld nodig.

Apparaten voor het eenvoudig verwijderen van behang (behangstripper met oververhitte stoom) zijn beschikbaar voor privégebruik vanaf ongeveer 30 EUR.

Voorbeeld kosten

In een kamer van 20 m² laten we het behang door de schilder verwijderen en de muren wit schilderen.

Werk Prijs
Wandvlak (kamerhoogte 2,5 m, exclusief raam en deur) 41 m²
Behang verwijderen 336,20 EUR
WWandvulling en -schildering volledig 351,60 EUR
Aanpak 25 EUR
Totale kosten 712,80 EUR
Kosten per m² muuroppervlak totaal (verwijderen en verven van behang) 17,39 EUR per m² muuroppervlak

De getoonde kosten hebben betrekking op een complete service in een enkele ruimte en een specifiek wandontwerp. Als het behang in andere ruimtes moet worden verwijderd, kunnen de kosten aanzienlijk variëren, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het verwijderen van het behang?

Kostencontrole expert: moet hier worden overwogen:

behang laten verwijderen

De kosten voor het verwijderen van het behang variëren enigszins van leverancier tot leverancier.

  • of u het behang zelf wilt verwijderen of aan de schilder wilt overlaten
  • welke werkzaamheden achteraf moeten worden uitgevoerd
  • hoeveel moeite er nodig is om het oude behang te verwijderen (vooral afhankelijk van het soort behang en hoe het behang werd behangen)
  • die schade aan het oppervlak veroorzaakt door het verwijderen van het behang (vooral bij het zelf verwijderen – mogelijk hoge vulkosten later!).

De kosten worden uiteraard anders berekend door het bedrijf, afhankelijk van hoeveel werk er in totaal moet worden gedaan. Als het verwijderen van het behang slechts een klein deel van de verbouwing is, zal het waarschijnlijk voordeliger zijn dan wanneer het schildersbedrijf alleen maar wordt ingeschakeld om het behang te verwijderen.

Vraag: Waarom kunnen de prijzen in sommige gevallen sterk verschillen?

Kostencontrole expert: In dit geval moet u altijd overwegen of de berekening gebaseerd is op vierkante meters wandoppervlak (de gebruikelijke berekeningsmaat) of vierkante meters vloeroppervlak van de kamer.

In sommige schildersbedrijven is het gebruikelijk om bij het maken van offertes te verwijzen naar het vloeroppervlak van de ruimte. Dit kan niet altijd exact worden omgerekend naar het muuroppervlak, omdat naast verschillende kamerhoogtes ook rekening moet worden gehouden met de respectievelijke zijlengtes van de ruimte.

De grootte van het muuroppervlak wordt altijd berekend op basis van de toegevoegde lengte van de muurranden, vermenigvuldigd met de hoogte van de ruimte. Raam- en deuropeningen worden dan afgetrokken.

Dit betekent dat de prijzen per m² muuroppervlak en de prijzen per m² vloeroppervlak alleen in specifieke individuele gevallen met elkaar kunnen worden vergeleken. De beste manier om verschillende aanbiedingen te vergelijken is simpelweg de uiteindelijke prijs van het werk te vergelijken. Maar men moet er altijd op letten dat alle diensten inbegrepen zijn – anders zouden er later aanzienlijke prijsstijgingen kunnen optreden.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de vulling?

Kostencontrole expert: Dit is altijd afhankelijk van de conditie van de muren nadat het behang is verwijderd – en welk kwaliteitsniveau (van 1 – 4) wordt verwacht wanneer de muur is afgewerkt.

Eenmalige poring van de muur met vulmiddel kost meestal zo’n 20 EUR per m², maar complex vulmiddelwerk kan twee keer zoveel kosten en meer.

Als er helemaal niet veel te vullen is, omdat de ondergrond nog erg goed is, kunnen de kosten voor het vullen aanzienlijk lager uitvallen.