Het schilderij van een keukenkast

  • Welke verf voor een keukenkastje?
  • De nodige uitrusting
  • Keukenmeubels verven: de methode
  • Video: Een keukenkast schilderen

Als u uitgekeken bent op uw keuken, is het veel goedkoper om keukenmeubelen opnieuw te verven dan ze te vervangen. Met een eenvoudige renovatietechniek kunt u dus honderden euro’s besparen. Heeft u meer informatie nodig? Ontdek al onze tips voor het renoveren en opknappen van keukenmeubels!

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Welke verf voor een keukenkastje?

Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen wanneer u keukenmeubelen wilt verven. Het eerste waar u aan moet denken is het materiaal waarvan uw meubelen zijn gemaakt.Men zal dus niet noodzakelijk dezelfde verf gebruiken om formica te verven of om hout te verven!

Dit in aanmerking genomen, is het essentieel om te kiezen voor een verf :

  • Bestand tegen vet,
  • Bestand tegen vlekken,
  • Gemakkelijk te onderhouden,
  • Schokbestendig.

Houd er rekening mee dat keukenmeubelen vaak worden gebruikt en direct aan vuil worden blootgesteld. (Vraag gratis offertes van professionals voor uw schilderwerk).

Namelijk: sommige merken, zoals V33 of Syntilor, bieden speciale verven voor keukens en keukenmeubelen aan.

Selectie van schilderijen :

De nodige uitrusting

Om een meubelstuk op te knappen, moet je het volgende materiaal verzamelen:

borstels Zie de prijs
verfroller Zie de prijs
Combinatie

bescherming

Zie de prijs
schuurpapier schuurmiddel Zie de prijs
maskeertape Zie de prijs

Keukenmeubels verven: de methode

Het is niet alleen de keuze van verf die belangrijk is wanneer u op zoek bent om uw keuken meubels te renoveren. Het is namelijk van vitaal belang een nauwkeurige methode te volgen als u zeker wilt zijn van de kwaliteit van het resultaat.

Hier is hoe je verf aanbrengt op een keukenkastje:

1. Voorbereiding van het meubilair

Om het u gemakkelijker te maken, kan het nuttig zijn de onderdelen van de keukenkast die kunnen worden verwijderd (deuren, laden, enz.) uit elkaar te halen.

U schildert dan elk deel afzonderlijk, bijvoorbeeld op een schraag.

Voordat u begint met verven, moet u de delen van het meubel die u niet wilt verven met markeringstape beschermen, zoals metalen handgrepen of andere elementen. Indien mogelijk, ontmantel ze.

Bescherm ook de omgeving van het meubilair (werkblad, kookplaat, vloerbedekking, enz.) met markeringstape of dekzeilen.

Professionele schilders in uw regio geven u een gratis prijsopgave van uw project.

2. Schoonmaken van het meubilair

Ook al is het niet noodzakelijk zichtbaar met het blote oog, keukenmeubelen hebben de neiging bedekt te zijn met vuil. Daarom is het nodig om te beginnen met het ontvetten en reinigen van het meubel, zodat de verf in goede staat blijft.

Om een meubelstuk te ontvetten, veegt u het hele oppervlak af met aceton. Denk eraan rubber handschoenen te dragen en krachtig te wrijven. Dit product is niet per se nodig voor een klassiek meubelstuk, maar wordt aanbevolen voor de behandeling van keukenmeubelen.

Vervolgens afspoelen met een spons die licht in helder water is gedrenkt, en laten drogen.

Namelijk: als het meubelstuk nog bedekt is met een oude laklaag, kan ook een stripping nodig zijn (Vraag om een gratis prijsopgave van professionals voor uw schilderwerk).

3. Schuren

Zoals u weet als u onze tips voor het schilderen van hout al hebt gelezen, is het aan te bevelen het hout licht op te schuren zodat de verf zich gemakkelijker kan hechten.

Gebruik hiervoor fijnkorrelig schuurpapier, met de nadruk op de hoeken. Het gebruik van een elektrische schuurmachine kan het werken aan meubeldeuren of grote elementen vergemakkelijken. Het is niet nodig om te diep te schuren: een lichte beweging is voldoende.

Na het schuren stofzuigen en vervolgens reinigen met een spons die licht in water is gedrenkt. Dan laten drogen.

Namelijk: van sommige verven wordt gezegd dat ze “ongeschuurd” zijn. Toch zal een lichte schuurbeurt het eindresultaat altijd verbeteren.

4. De onderlaag (facultatief)

Als u geen keukenmeubelverf zonder grondverf gebruikt, of als uw meubels erg donker zijn, is het raadzaam een grondverf aan te brengen.

Kies een grondlaag die geschikt is voor uw ondergrond en breng deze over het gehele oppervlak aan. De grondverf wordt op dezelfde manier aangebracht als verf (zie volgende hoofdstuk).

Deze stap zorgt voor een betere kleurweergave van uw nieuwe verf, en een gemakkelijker onderhoud van bepaalde materialen (Vraag gratis offertes van professionals voor uw schilderwerk).

5. Schilderen van de keukenmeubelen

Zodra de grondverf droog is en het meubel perfect is voorbereid, kunt u eindelijk uw verf aanbrengen!

Om dit te doen, begin je met de hoeken en de moeilijke toegangen. Gebruik een eenvoudige borstel, of een rechamping borstel.

Als de hoeken geverfd zijn, kunt u de rest van het meubilair met een verfroller aanpakken. Werk dan van boven naar beneden, over de passen heen.

Namelijk: het schilderen van keukenmeubelen kan in meerdere lagen worden gedaan. Als het resultaat na de eerste laag niet perfect is, laat het dan drogen volgens de instructies van de fabrikant en breng een tweede laag aan. Een lichte schuurbeurt tussen de lagen kan het eindresultaat verbeteren.

6. De afwerkingen

Zodra de meubelen geverfd en droog zijn, hoeft u alleen nog maar de markeringstape te verwijderen (het beste is als u die verwijdert wanneer de verf begint te drogen) en eventuele onvolkomenheden te corrigeren.

Als u ze had verwijderd, plaats dan de handgrepen en verwijderbare delen die u niet wilde verven, terug.

Het enige wat u nog hoeft te doen is de meubels weer in elkaar te zetten en te genieten van uw nieuwe keuken!

Namelijk: door nieuwe handgrepen te kopen, kunt u het uiterlijk en het ontwerp van het meubel nog meer veranderen.

Nu weet je alles wat je moet weten over het opknappen van een keukenkastje. Heb je meer advies nodig? Expert Peinture is er altijd om u te begeleiden bij uw werk. Als u op zoek bent naar informatie over het lakken van hout, aarzel dan niet om al onze tips te raadplegen!

Video: Een keukenkast schilderen