verftechnieken de spons

 • Het belang van sponsschilderen
 • Welke sponsverf te kiezen?
 • Hoe kan ik sponzen?
 • Video: Spons schilderij

Hoewel het idee van schilderen met een spons op het eerste gezicht vreemd kan lijken, is het eigenlijk een eenvoudige manier om een muur, meubilair of een ander voorwerp dat u wilt schilderen, te versieren. Maar om te slagen in het schilderen met een spons, is het het beste om te leren over de methoden en technieken die moeten worden toegepast. Deze pagina zal u helpen uw weg te vinden!

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

Het belang van sponsschilderen

En nee: penselen en kwasten zijn niet het enige gereedschap van een schilder! Hoe vreemd het ook klinkt, het gebruik van een spons kan een geweldige manier zijn om verf aan te brengen.De spons maakt het mogelijk om originele en zeer designpatronen op een muur of oppervlak af te drukken. Het heeft dus vele voordelen:

 • Schilderen met een spons geeft een adering of diepte-effect op de muur.
 • Het is een ideale oplossing om een kamer of meubel karakter te geven.
 • Het aanbrengen met een spons maakt het mogelijk effectverf te verkrijgen zonder speciale verf te moeten kopen.

Maar voor dit alles is het belangrijk om een goede beheersing van schildertechnieken te hebben (Ontvang gratis schattingen van professionals voor uw schilderklussen)

Welke sponsverf te kiezen?

Een van de voordelen van sponsschilderen is dat met deze techniek een decoratief effect kan worden bereikt met conventionele verven.

Het belangrijkste is om een binnenverf te kiezen die aangepast is aan uw steun. Het kan acryl of glycerol zijn.

U kunt ook een encaustische verf (op wasbasis) gebruiken, voor een geslaagd effect!

Ons advies: welke verf u ook kiest, vergeet niet te investeren in een grondverf om het ophangen te vergemakkelijken! Ook als u met een spons schildert, moet u rekening houden met een eerste verflaag die met een roller wordt aangebracht.

Denk eraan een geschikte outfit te dragen, zodat je kleren niet vuil worden. Als u glycerolverf gebruikt, draag dan ook een beschermingsmasker en ventileer de ruimte goed tijdens en na de werkzaamheden.

Professionele schilders in uw omgeving zullen u een gratis prijsopgave geven voor uw sponningwerk >>

Met een verfspons kunt u een hele reeks klussen uitvoeren, van muurschilderingen tot het schilderen van een meubelstuk. Het is echter noodzakelijk zeer specifieke technieken te gebruiken.

Om u de weg te wijzen, hebben wij drie methoden van sponzen voor u op een rijtje gezet:

Voorbereiding van de werkzaamheden

Welke methode van sponzen u ook kiest, het is van essentieel belang het werk goed voor te bereiden.

Dit vereist verschillende voorzorgsmaatregelen:

 • Bescherm de omgeving: gebruik een dekzeil of afplaktape om alles te beschermen wat u niet wilt schilderen. Als u een muur sponst, denk er dan aan om de stopcontacten en schakelaars te beschermen.
 • Voorbereiding van de ondergrond: vóór het aanbrengen moet de ondergrond schoon, droog en solide zijn. Was daartoe zo nodig het oppervlak, vul eventuele scheuren en breng een primer aan.
 • Maak het gereedschap schoon: vergeet nooit om onmiddellijk na het werk de verschillende gereedschappen schoon te maken, met geschikt gereedschap.

1. Het gemengde effect

Laten we voor de eerste techniek denken aan het schilderen met een spons met gemengd effect. Deze techniek is een combinatie van het gebruik van een roller, een spons en een spuitpistool. Hiermee kunt u een effect van diepte verkrijgen en met kleuren spelen.

Hier is hoe je het moet doen:

 1. Breng een eerste laag verf aan met een roller en laat deze drogen.
 2. Breng een tweede verflaag aan met een spuitpistool en laat drogen.
 3. De muur is klaar. De spons moet worden gebruikt om een derde verflaag aan te brengen. Strijk lichtjes over het gehele oppervlak, waarbij u de zijden van de spons afwisselt om verschillende patronen af te drukken.

Vergeet niet om onze spray painting tutorial te bekijken om te leren hoe je dit gereedschap moet gebruiken!

Namelijk: voor een geslaagd effect kiest u voor een iets lichtere verf wanneer u met een spons schildert. Dit zal een troebel effect op de muur geven. (Voor nauwkeurige, gratis en gepersonaliseerde offertes van vakmensen in uw omgeving voor uw schilderprojecten, klik hier!)

2. Het effect wiste

Met onze tweede techniek kunt u gewoon een roller en acrylverf gebruiken. Het geveegde effect creëert een steengoed-achtige muur met subtiele en discrete patronen.

Deze methode vereist het doorlopen van de volgende stappen:

 1. Breng een eerste laag verf aan met een roller.
 2. Als de eerste laag droog is, brengt u met een penseel een tweede laag aan.
 3. Zonder de tweede laag te laten drogen, gebruikt u een schone spons om de verf af te vegen en effecten aan te brengen. Strijk de verf uit met droge of harde gebaren, varieer de bewegingen om de patronen te creëren waarin u geïnteresseerd bent.
 4. Als de bewerking te lang duurt en de verf opdroogt, bevochtigt u de spons een beetje om verder te gaan.

Aarzel niet om, net als bij het gemengde effect, voor de tweede laag een iets andere verf aan te brengen. Dit zal een licht reliëfeffect geven.

3. Het gevlekte effect

De laatste techniek van de dag wordt ook gedaan met een roller en een spons. Een muurschildering met vlekkeneffect biedt een vrij ruwe en authentieke weergave, die zowel geschikt is voor moderne als voor rustieke woningen (afhankelijk van de gekozen kleuren).

Hier is hoe je sponsverf aanbrengt voor een gevlekt effect:

 1. Zoals voorheen, een eerste laag aanbrengen met een roller en laten drogen.
 2. Giet wat verf in een bakje en dep de spons in de verf. Veeg de spons aan de rand van de bak af om te voorkomen dat hij op de muur druipt.
 3. Alvorens direct op de ondergrond aan te brengen, eerst testen op papier of karton. Als de verf druipt, is de spons te sterk geïmpregneerd.
 4. Zodra de juiste hoeveelheid verf op de spons is aangebracht, begint u met de spons tegen de muur te tikken. Druk heel lichtjes aan en glijd met ronddraaiende bewegingen.
 5. Werk, afhankelijk van het gewenste effect, in regelmatige of onregelmatige bewegingen.

Kies voor rode of oranje kleuren voor een rustiek huis. Voor een industriële en eigentijdse look kiest u grijstinten.

Nu weet je alles over het schilderen van een muur met een spons. Meer muurschilder technieken nodig? Je weet waar je moet klikken!

Video: Spons schilderij