klei schilderen: het kiezen, toe te passen en de prijs

 • De voordelen van kleischilderen
 • Waar moet kleiverf worden aangebracht?
 • Methode voor het aanbrengen van kleiverf
 • Video: Klei schilderen

Als iedereen het bestaan van kleipleisters kent, zijn we geneigd te vergeten dat er ook kleiverf bestaat. Kleiverf is ideaal om het uitzicht van een kamer te veranderen en het een warmere tint te geven, en heeft vele voordelen. Maar voordat u toegeeft, vergeet niet om onze tips voor het aanbrengen van kleiverf te lezen.

Vraag gratis offertes voor uw werk >>

De voordelen van kleischilderen

Als u de deugden van klei kent, moet u van tevoren raden dat deze verfsoort zeer gezond is. Kleiverf is namelijk een ecologische en milieuvriendelijke verf.Het heeft ook vele voordelen, die je zouden kunnen doen zwichten:

 • Een unieke weergave: een kleischildering geeft uw kamers een warme en authentieke uitstraling. Deze verf is ook verkrijgbaar in vele kleuren.
 • Een 100% gezonde verf: kleiverf veroorzaakt geen allergieën, en kan zelfs zo ver gaan dat het een ruimte saneert door de vochtigheid te regelen. Het is helemaal niet gevaarlijk om elders te solliciteren.
 • Een ecologische verf: als u een “groen” huis wilt, is kleiverf de juiste keuze voor u. Het is namelijk een oplosmiddelvrije, conserveringsvrije en volkomen natuurlijke verf. Dat is heel wat anders dan de giftigheid van epoxyverf!
 • Een verf die laat ademen: kleiverf is zeer doorlatend voor waterdamp. Daardoor wordt het ontstaan van schimmel beperkt en kan uw muur ademen.

Een klein nadeel is echter dat de kosten van kleischilderen vaak hoger zijn dan gemiddeld. Het wordt verkocht in vloeibare vorm en kost ongeveer 13 euro per liter. Maar het is altijd mogelijk goedkopere verf te vinden als je weet hoe je te werk moet gaan. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor poederverf, die gemakkelijker aan te brengen is (vraag gratis offertes van vakmensen voor uw schilderwerk).

Kleiverf wordt niet zomaar overal aangebracht. Uw steun zal inderdaad een aantal specifieke kenmerken moeten verzamelen:

 • Een geschikt materiaal: kleiverf wordt hoofdzakelijk aangebracht op pleisterwerk, ruwbouw, beton, hout of pleister (kleipleister bijvoorbeeld!).
 • Een niet-poreuze drager: als de kleiverf dekkend is, heeft deze toch een drager nodig die niet te poreus is om te hechten.
 • Een absorberende steun: ook uw steun moet licht absorberend zijn.
 • Een niet-gladde ondergrond: kleiverf hecht veel beter op een pleisterwerk of een ruwbouw dan op een perfect gladde muur. Het kan dus nodig zijn een pleister aan te brengen alvorens met klei te schilderen.

Er zij op gewezen dat kleiverf een binnenverf is, die niet bestand is tegen permanent vocht. Buiten, liever kalkverf.

Opgelet, het aanbrengen van kleiverf kan niet gebeuren op de volgende dragers: plastic, metaal of dragers voor buiten.

Schilders in uw omgeving zullen u een gratis prijsopgave geven voor uw werk >>

Methode voor het aanbrengen van kleiverf

Weet je niet hoe je kleiverf moet gebruiken? Hier is een methode die u stap voor stap zal begeleiden:

1) Bereid de steun voor

Zoals altijd bij het schilderen, gaat u zorgen voor de voorbereiding van de drager, essentieel voor een goede hechting van uw klei schilderij.

Het is met name van groot belang eventuele verf- of lijmsporen te verwijderen, die een goede bevestiging duidelijk in de weg kunnen staan. Vergeet in elk geval niet de muur grondig schoon te maken, schimmelsporen te verwijderen en eventuele onvolkomenheden weg te werken.

Wij herinneren u eraan dat kleischilderen bij voorkeur op een niet-gladde ondergrond moet gebeuren. (Ontvang gratis schattingen van professionals in uw omgeving voor uw schilderproject)

2) De verf voorbereiden

Kleiverf wordt verkocht in poeder- of vloeibare vorm. Het is vaak goedkoper om poederverf te gebruiken, die moet worden geprepareerd. Neem voor het aanbrengen de tijd om de gebruiksaanwijzing van uw verf te lezen.

Indien het een poederproduct is, volg dan nauwgezet de instructies van de fabrikant om zeker te zijn van een perfecte dosering.

Het is mogelijk om uw eigen klei schilderij te ontwerpen. Meng daarvoor water, klei, lijnolie en behanglijm.

Om een liter verf te verkrijgen, mengt u :

 • 6 gram behanglijm
 • 15 centiliter water
 • 50 gram gezeefde klei
 • 10 centiliter lijnzaadolie

U kunt ook tot 4 centiliter pigmenten per liter verf toevoegen om een goede kleur te garanderen. Het is echter het beste om uw kleiverf te testen voordat u deze op alle muren aanbrengt.

3) Breng de kleiverf aan

Als de steun en de verf klaar zijn, hoeft u ze alleen nog maar aan te brengen. Meng hiervoor de verf goed met de klei en breng deze aan met een roller (grote delen) en een kwast (precieze delen en randen van de muren).

Werk altijd van onder naar boven en pas kruiselings toe. Werk af met een roller door een laatste keer in één richting te wrijven.

Kleiverf wordt aangebracht in één of twee lagen. De dekkracht komt pas tot uiting als het droog is. Tussen twee lagen een droogtijd van ongeveer 8 uur in acht nemen.

Zo, je schilderij is klaar!

Heeft u meer tips nodig over hoe te schilderen zonder sporen achter te laten? Kijk eens naar dit artikel!

Video: Klei schilderen