Houten plafonds schilderen: welke kosten moeten worden berekend?

houten plafond schilderen kosten

Bij een volledige renovatie van het interieur zijn oude houten plafonds vaak een doorn in het oog. Ook zij zijn onderhevig aan de tand des tijds en zien er na vele jaren meestal onaantrekkelijk uit, en vaak past hun kleur niet meer bij het nieuwe interieur. Het ophangen of volledig verwijderen van het plafond is een dure oplossing, meestal is het ook voldoende om het plafond te schilderen. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert welke kosten te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost het om een schilder een houten plafond te laten schilderen?

Kostencontrole expert: De kosten voor de schilder zijn altijd afhankelijk van het aantal benodigde lagen.  • Lees ook – Schilderen van 60 vierkante meter appartement: wat zijn de kosten?
  • Lees ook – Schilderen van een garagedeur: welke kosten moeten worden verwacht?
  • Lees ook – Schilderen 80 m² appartement: hoeveel kost het?

Als een eenvoudige schuurbeurt en een enkele verflaag voldoende zijn, variëren de kosten meestal van ongeveer 5 EUR per m² tot 10 EUR per m². Voor een extra verflaag moet meestal 5 EUR per m² worden toegevoegd tot 7 EUR per m².

houten plafond afplakken

Het schilderen van het plafond brengt ook kosten met zich mee voor extra werk, zoals het afplakken van het plafond.

Als extra werk zijn er ook kosten voor het maskeren en de materiaalkosten voor de gebruikte verf. Er wordt vaak een forfaitair bedrag van 25 tot 50 EUR in rekening gebracht voor de dekking, de kosten voor de verf zijn meestal slechts enkele euro’s per m². Het gebruik van hoogwaardige verven is meestal de moeite waard, omdat dit vaak een tweede laag verf bespaart.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In onze woonkamer van 30 m² wordt het houten plafond in het wit geschilderd. We geven opdracht aan een schildersbedrijf uit de omgeving.

Werk Prijs
Aanpak 24 EUR
Dekkend, voorbereidend werk 35 EUR (vast tarief)
Schuren en een laagje verf 240 EUR
Materiaalkosten 85 EUR
Totale kosten 384 EUR
Totale kosten per m² plafondoppervlak 12,80 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het werk van één gespecialiseerd bedrijf onder bepaalde lokale omstandigheden. De vereiste kosten kunnen verschillend zijn voor andere bedrijven en onder andere voorwaarden.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het schilderen van een houten plafond?

Kostencontrole expert: De relevante kostenposten voor het werk zijn het (onvermijdelijk) schuren van het plafond en het schilderij.

Voor het schuren moet u meestal ongeveer 4 EUR per m² tot 5 EUR per m² berekenen, een eenmalige coating kost meestal tussen ongeveer 5 EUR per m² en 8 EUR per m². Als er nog een laagje verf nodig is, wordt deze hoeveelheid nog eens toegevoegd.

Voorschilder- en reparatiewerkzaamheden

Het kan ook nodig zijn om een barrièreprimer aan te brengen. Dit is vaak nodig, vooral bij natuurlijke houten ondergronden, om te voorkomen dat de houten onderdelen later doordringen. Het kan ook nodig zijn om een voorlak (primer) aan te brengen.

In het geval van plafonds die al schade vertonen, kan het ook nodig zijn om bestaande scheuren op te vullen voor het schilderen om een gelijkmatig gladde uitstraling te garanderen.

Kosten voor meerwerk en materiaal

Naast de arbeidskosten moeten ook de kosten voor het maskeren van de niet te schilderen onderdelen en, indien nodig, de kosten voor het afdekken van de ruimte worden berekend. Ze worden meestal als een forfaitair bedrag in rekening gebracht.

De verf wordt in rekening gebracht op basis van het individuele materiaalverbruik, maar over het algemeen moeten geopende verpakkingen volledig worden betaald. Voor de verf hoeft u alleen maar meer dan 2 EUR per m² te berekenen tot 4 EUR per m² in de minste gevallen, als er maar één laag wordt aangebracht.

Vraag: Waarvan hangt de prijs van het schilderen van een houten plafond af?

houten plafond verven

Af en toe moet het houten plafond twee keer geschilderd worden om er zeker van te zijn dat de verf goed bedekt is.

Kostencontrole-expert: Dit is de doorslaggevende factor:

  • de grootte van het plafondoppervlak
  • hoeveel jassen zijn er nodig
  • de prijsstelling van het schildersbedrijf dat het werk uitvoert
  • of het mogelijk is te onderhandelen over een gunstige all-inprijs (vooral voor grotere te schilderen oppervlakten)
  • wat voor extra werk de schilder doet (maskering, herstelwerk, etc.)
  • de materiaalkosten voor de gebruikte verf

Vraag: Is het de moeite waard om het plafond zelf te schilderen?

Kostencontrole expert: In de meeste gevallen is het natuurlijk financieel de moeite waard, als je het niet erg vindt.

Als de arbeidskosten wegvallen, die alleen al voor het schuren en schilderen zo’n 10 EUR per m² bedragen, kunt u in grotere ruimtes zeker veel besparen.

De kosten voor hoogwaardige verf zijn zelden hoger dan voor een schilder, vaak zelfs lager. Als u een schilderapparaat (verfspuit) gebruikt, krijgt u meestal een even schone en gelijkmatige verflaag als de schilder en duurt het meestal niet veel langer. Het noodzakelijke schuren kan echter een beetje bewerkelijk zijn.