Radiator schilderen: welke kosten kunnen we verwachten?

radiator schilderen kosten

In de loop der jaren wordt de beschermende verf waarmee radiatoren zijn uitgerust vaak geel en worden radiatoren steeds lelijker. Het herschilderen van de radiatoren draagt bij aan het herstel van het schone uiterlijk. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert welke kosten er te verwachten zijn voor het laten schilderen van de radiatoren.

Vraag: Wat kost het om radiatoren te laten schilderen?

Kostencontrole expert: Dat hangt in de eerste plaats af van het feit of de radiator een geribbelde radiator of een paneelradiator is. De kosten van beide zijn heel verschillend, dus de kosten zijn ook beduidend anders.schilderen van geribbelde radiatoren

Het schilderen van geribbelde radiatoren is duurder dan het schilderen van paneelradiatoren.

In het algemeen kunt u rekenen op kosten van ongeveer 70 tot 100 EUR voor het herschilderen van geribbelde radiatoren in standaardformaat. Voor een standaard paneelradiator moet u rekening houden met kosten van ongeveer 40 tot 60 EUR per radiator.

Allereerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben 8 radiatoren in ons appartement die door een schilder zijn herschilderd. De geribbelde radiatoren hebben een afmeting van 125 cm x 60 cm x 15 cm.

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het werk van een specifieke schilder en radiatoren van een specifiek ontwerp en formaat. Ook de kosten voor het schilderen van andere radiatoren en de kosten voor het laten schilderen door een ander bedrijf kunnen aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor het schilderen van radiatoren?

Kostencontrole-expert: Als het om kosten gaat, moet u onderscheid maken tussen materiaalkosten en arbeidskosten.

De materiaalkosten voor een geribbelde radiator zijn ook beduidend hoger dan voor een paneelradiator, vanwege het beduidend grotere oppervlak dat moet worden geschilderd. Terwijl de paneelradiator ongeveer EUR 0,80 tot EUR 1,50 aan materiaalkosten voor de radiatorverf kost, kost de geribbelde radiator al ongeveer EUR 4 tot EUR 7 aan materiaalkosten.

materiaalkosten schilderen van geribbelde radiatoren

Zowel de materiaalkosten als de arbeidskosten zijn hoger voor geribbelde radiatoren.

De hoeveelheid werk die nodig is, is ook verschillend voor de twee radiatoren: voor de geribbelde radiator in standaardafmetingen liggen de arbeidskosten meestal rond de 70 tot 100 EUR, voor de paneelradiator, die zeer snel kan worden geschilderd, liggen de kosten meestal slechts rond de 40 tot 60 EUR.

Het leeuwendeel van de kosten wordt hier dus door de verrichte werkzaamheden gecompenseerd.

Schilder zelf

Met een beetje handigheid kunt u ook zelf uw radiatoren schilderen. Als u de kosten voor de radiatorverf wilt berekenen, kunt u ongeveer 0,20 EUR tot 0,50 EUR per radiatorrib berekenen, afhankelijk van de verf die u kiest.

Als u ook blanke lak gebruikt, moet u rekenen met een extra 0,50 EUR tot 0,70 EUR per radiatorrib.

Voor vlakke radiatoren kunt u uitrekenen van ongeveer 1 EUR per m² tot 1,50 EUR per m² voor de lak en van 2,50 EUR per m² tot 3 EUR per m² voor de blanke lak. Het te schilderen oppervlak kan eenvoudig worden berekend voor de paneelradiator.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van het schilderen van radiatoren af?

zelf schilderen radiatoren

Het is het beste als u uw radiatoren zelf schildert.

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factor hierbij zijn natuurlijk de kosten van de verf:

  • om welk type radiator het gaat (paneel- of geribbelde radiator)
  • welke grootte de radiatoren hebben
  • het aantal jassen (enkele of dubbele laag)
  • het prijsbeleid van de uitvoerende instantie
  • eventuele kortingen of all-inclusive prijzen bij het schilderen van meerdere radiatoren (vaak)
  • of het nu door een gespecialiseerd bedrijf of door de klant zelf wordt geschilderd

In de praktijk is het de moeite waard om verschillende aanbiedingen te verkrijgen en te vergelijken. Als alle radiatoren in een appartement of huis moeten worden geschilderd, is het meestal de moeite waard om voor de hele klus een forfaitair bedrag te bedingen.

Als u de radiatoren zelf wilt schilderen, is het meestal goedkoper als u grotere verpakkingen met radiatorverf en blanke lak koopt.