Swatch Verf principe en rente – Tips en specificaties in de schilderkunst

  • Wat is een kleurenkaart?
  • Zijn er verschillende kleurenkaarten?
  • Wat is het nut van een verf kleurenkaart?
  • Waar kunt u uw verf kleurenkaart krijgen?

Schilderen speelt een cruciale rol in de decoratie van een huis. Het moeilijkste deel is echter het kiezen van de perfecte kleur. Heb je moeite met het matchen van kleuren? Gebruik dan een verfkleurtabel om een ruime keuze te hebben, en vind de tint die u het meest aanspreekt. Het gebruik van een kleurenkaart is verre van onbelangrijk wanneer u een huis opnieuw wilt schilderen, zoals u in ons artikel zult zien.

Vraag gratis offertes voor uw werk>>

Wat is een kleurenkaart?

Er zijn een miljoen mogelijke kleurencombinaties en variaties. Blauw is bijvoorbeeld verkrijgbaar in donkerblauw, lichtblauw, marineblauw, enz.

Soms is het verschil zo klein dat je je er gemakkelijk in kunt verliezen. Er is slechts een klein verschil tussen eendenblauw en hemelsblauw, en de meesten van ons kunnen het verschil niet zien.

Dit is waar de kleurenkaart om de hoek komt kijken. Eenvoudig gezegd is het een soort universele catalogus waarin de verschillende bestaande kleuren worden opgesomd, geïndexeerd en hernoemd, op basis van een erkende norm.

Zijn er verschillende kleurenkaarten?

Enerzijds zijn er de officiële kleurenkaarten waarnaar wordt verwezen door verfproducenten, maar ook door textielfabrikanten en autofabrikanten.

Met name de RAL- en Pantone-kleurenkaarten zijn gezaghebbend op het gebied van kleur. In Noord-Amerika is het veeleer de deMunsell kleurenkaart die de norm bepaalt.

Anderzijds bieden verfproducenten ook hun eigen kleurenkaarten aan om klanten te laten zien welke specifieke tinten zij produceren.

Zo kunt u de exacte tint vinden van de verf die u onder een bepaald merk hebt gekocht.

Wat is het nut van een verf kleurenkaart?

De kleurenkaart biedt u vele voordelen bij het opknappen van een huis. Inderdaad, met een kleurenkaart kunt u :

  • Om een naam te geven aan een schaduw die je hebt ontdekt,
  • Vergelijk twee tinten om uit te vinden welke je wilt gebruiken,
  • Om een precieze tint te vinden en te reproduceren, om te weten welke tint momenteel in de mode is.

Het gebruik van een kleurenkaart is dus ideaal voor het herwerken van de decoratie of de binnenhuisinrichting van een huis (Ontvang een gratis prijsopgave voor uw schilderwerk!).

Vind een specifieke kleur dankzij de kleurenkaart

Wanneer u de tint van een kamer in een andere kamer wilt reproduceren, kunt u een kleurenkaart raadplegen om die tint te vinden of de tint die er het dichtst bij in de buurt komt.

De kleurenkaart zal u helpen uw weg te vinden op het moment van aankoop. In een verfwinkel kan het u ook helpen de beste kleur voor uw interieur te vinden.

De juiste kleurencombinatie vinden met behulp van een kleurenkaart

De kleurenkaart toont u een hele reeks kleuren en helpt u de beste combinaties te vinden.

Er zijn inderdaad kleuren die zich op natuurlijke wijze vermengen, maar er zijn ook huwelijken die u moet vermijden en die de kleurenkaart u kan onthullen. Wij verwijzen u naar ons artikel om de juiste kleurencombinatie voor uw interieur te vinden.

Opmerking: met een officiële kleurenkaart ontdekt u ook de huidige trendkleuren, trends die van jaar tot jaar veranderen.

Lokale professionele schilders zullen uw schilderwerk gratis schatten >>

Waar kunt u uw verf kleurenkaart krijgen?

Verfkleurtabellen zijn te koop in doe-het-zelfzaken en in gespecialiseerde winkels, en ook op het internet. De prijs van de kleurenkaart varieert naar gelang van de bekendheid van de uitgever; de Pantone-kleurenkaart is de duurste, maar ook de meest gebruikte.

De grote verfspeciaalzaken bieden hun klanten ook hun kleurenkaarten aan, zodat zij kunnen nagaan welke kleuren van het merk verkrijgbaar zijn. In het algemeen zijn bij de distributeurs kleurenkaarten verkrijgbaar die gratis kunnen worden geraadpleegd.

Schilders, schilders, stukadoors, gevelontwerpers, hebben vaak hun eigen kleurenkaart die zij ter beschikking stellen van hun klanten om kleuren te kiezen.

Prijsinformatie: de prijs van een klassieke RAL-kleurenkaart met een palet van meer dan 200 kleuren bedraagt ongeveer 20 € en een pantone-kleurenkaart met meer dan 2800 kleuren kost ongeveer 150 €. Een dergelijke investering is bijzonder essentieel voor een decorateur of binnenschilder.