Vochtige gevel schilderen? Tips of schakel een expert in

Kan een vochtige muur wel geschilderd worden?

Een vochtige buitengevel: kun je die eigenlijk wel schilderen. Het antwoord is dat dit kan. Maar wel als je met een aantal zaken rekening houdt en een goed soort verf gebruikt voor deze klus. En wil je helemaal zeker zijn van een perfect resultaat? Laat het verven van een vochtige muur dan doen door een ervaren en erkend schildersbedrijf dat met vochtproblemen weet om te gaan! Lees de onderstaande adviezen en tips goed door en je bent helemaal op de hoogte van de do’s en don’ts van het verven van natte gevels.

Lees meer over: Schilderwerken (laten) uitvoeren? Tips en prijs advies vind je hier.

Zorg eerst dat je weet wat de vochtige gevel veroorzaakt

Een cruciale eerste stap is om de oorzaak van natte gevels in kaart te brengen. Dit kun je het beste laten doen door een expert. Heb je bijvoorbeeld last van optrekkend vocht, dan moet de gevel eerst behandeld worden. Bij optrekkend vocht, dat vanaf onderaf komt en omhoog trekt, op de gevels wordt doorgaans een hydrofoberend middel geïnjecteerd. Is er sprake van doorslaand vocht, zoals bij hevige regenval, dan is het verstandig om de gevels te laten impregneren. Pak het vochtprobleem dus bij de wortel aan, als dat mogelijk is, voordat je begint met het schilderwerk!Kies altijd voor een speciale verf en time goed

Je moet je realiseren dat vochtige muren, maar ook geïmpregneerde gevels, alleen beschilderd kunnen worden met een specifiek soort verf. Hoe de gevel behandeld is, bepaalt het soort primer en de afwerkingslaag verf die gebruikt worden. Er zijn in hoofdzaak twee soorten verf die op natte muren aangebracht kunnen worden (waarmee verf en primer bedoeld worden):

  • Een zogenoemd ‘zeer open verfsysteem’. Dit systeem is een verfsoort op basis van siloxanen of silicaat. Het betreft een verf die uitstekend ademt, zodat vocht dat in de gevelmuren zit goed kan verdampen en naar buiten kan trekken.
  • Een zogenoemd ‘afsluitend’ of ‘gesloten verfsysteem’. Deze verfsoort wordt gebruikt bij permanent vochtige muren, die onmogelijk goed droog te krijgen zijn. Deze verf kan alleen toegepast worden op gevelmuren die tegen vorst kunnen. Overleg ook altijd eert met een architect of een professionele schilder wanneer u permanent vochtige gevels wilt beschilderen met deze verfvariant.

Hoe pak je het schilderen aan van een gevel die geïmpregneerd is?

Soms kan een geïmpregneerde buitengevel geverfd worden. Belangrijk is dan wel dat je de juiste verfsoort kiest.De eerste stap is om te controleren of het impregneermiddel al dan niet actief is. Spuit met een spuit of gieter wat water op de muur. Blijven zich vochtdruppeltjes vormen op de muur, dan dient er een speciale verfsoort gebuikt te worden, doorgaans zogenoemde kwartshoudende structuurverf. Wanner de vocht gewoon de gevels intrekt, kun je de gevels met een reguliere verf overschilderen. Vraag hoe dan ook altijd advies bij een betrouwbare schilder of aannemer welke verfkeuze nodig is. Het risico dat je als klusser neemt om op de gok te gaan schilderen, is namelijk te groot en kan tot een slecht en dus vervelend resultaat leiden.

Verwijder mos- en algenvorming van de buitengevel

Voordat je begint met de gevels te schilderen, moet je zorgen dat de muren goed schoon zijn. Algen en missen dienen volledig verwijderd te worden. Pas als de muren goed gereinigd zijn, dat kan met een hogedrukspuit, kan de primer aangebracht worden. Wacht daarmee tot de muur helemaal uitgedroogd is. De derde stap is het schilderen van de gevels in de gewenste kleur, uiteraard met de juiste verfsoort.

Of schakel een ervaren gevelschilder of vochtspecialist in

Ben je onzeker of twijfel je aan hoe de buitengevel geschilderd moet worden? Neem dan geen risico en schakel een vakschilder of een ervaren vochtbestrijder in. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort klussen en kunnen u veel werk uit handen nemen. Meer informatie op www.vochtbestrijdingsnel.be